Kirkko tarjoaa nuorille walk in -terapiaa – tästä on kyse

Walk in -terapiaa tarjolla nuorille 7:54
Miksi nimenomaan nuoret ovat kärsineet koronasta? Katso koko keskustelu videolta.

Kirkko on alkanut tarjota nuorille kertaluontoista walk in -terapiaa. Uutisaamussa keskusteltiin siitä, mistä toimintamallissa on käytännössä kyse. 

Korona-aika on saanut erityisesti nuorten mielenterveyden rakoilemaan ja pidentänyt hoitojonoja. Kirkko haluaa olla mukana ongelman purkamisessa, minkä vuoksi se on ryhtynyt tarjoamaan alle kolmekymppisille niin sanottua walk in -terapiaa.

Ideana on, että nuori pääsee terapiaan matalalla kynnyksellä eli ilman ajanvarausta ja diagnoosia. Alkuhaastattelulomakkeen täyttämisen jälkeen nuori jää odottelemaan vapautuvaa terapeuttia, joita on paikalla yhtäaikaisesti muutama. Keskustelu terapeutin kanssa on tunnin mittainen.

Psykoterapeutti ja erityisnuorisotyönohjaaja Henna-Mari Kettusaari erityisnuorityönkeskus Snellusta kertoi Uutisaamussa, että 60 minuutin aikana tarkoitus on rajata nuoren mielessä pyöriviä aihealueita ja auttaa tätä ottamaan voimavaransa käyttöön muutosprosessien työstämisessä.

– Nuori on itse aktiivinen toimija. Hän ottaa vastuun siitä, millaista hoitoa ottaa vastuulleen ja minkälaisia muutosprosesseja lähtee työstämään.

Tarvittaessa kertaluontoiseksi tarkoitettuun walk in -terapiaan voi Kettusaaren mukaan tulla toistekin.

Yksikin keskustelu ja kohtaaminen voi auttaa

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmillä toimivaa walk in -terapiaa on jo kokeiltu Tampereella. Keväällä toimintamalli laajenee Helsinkiin ja Keravalle. Helsingin Itäkeskuksessa walk in -terapia avautuu 24. tammikuuta.

Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen uskoo, että yksikin keskustelu voi auttaa mielenterveysongelmien kanssa painivaa nuorta. Hän muistuttaa, että yhteisöllisyys on tärkeää erityisesti nuorille. Yksinäisyys tuntuu kuin fyysinen kipu ja voi pahimmillaan sairastuttaa ja syrjäyttää, jolloin henkilökohtaisesta ongelmasta tulee uhka myös yhteiskunnalle.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Virtuaaliset palvelut eivät korvaa aitoja kohtaamisia, Kokkonen sanoo.

– Puhelin tai verkkopalvelu ei koskaan korvaa toista ihmistä ja inhimillistä kontaktia.

Terapiaa nuoren ehdoilla

Kirkon järjestämässä toiminnassa on aina kristillinen vivahde, mutta Kokkosen ja Kettusaaren mukaan walk in -terapiassa toimitaan asiakkaan ehdoilla. Nuoren puolesta ei esimerkiksi rukoilla, ellei hän itse sitä toivo.

Idea walk in -terapiaan on saatu Kanadasta. Kokkonen ei pistäisi pahakseen, jos toimintamalli leviäisi myös Suomen sisällä järjestöihin ja kuntiin.

– Olennaista on, että lapset ja nuoret löytävät sen avun. Toissijaista on, että mistä se löytyy, Kokkonen totesi Uutisaamussa.

"Jos puhuu itsemurhasta, ei tee sitä"– et kai usko näihin myytteihin? 2:58
Katso video: Ethän usko näihin myytteihin itsemurhasta?

Lue myös:

    Uusimmat