Psykologit ja sosiaalityöntekijät avuksi huoltajuusriitoihin

Neljä käräjäoikeutta ottaa psykologit ja sosiaalityöntekijät avuksi huoltajuusriitojen ratkontaan. Heidän tehtävänään on auttaa riitaantuneita vanhempia näkemään lapsen etu.

- Useimmiten tilanne on se, että vanhempien välinen riita on liian suuri. Vanhemmat riitelee arvovallasta, loukkaantumisesta ja sen oman suhteen kariutumisen syistä ja seurauksista ja sitä lapsen etua ei nähdä, kertoo oikeusministeri Tuija Brax.

Sovittelun tarkoituksena on lisätä sovintojen määrää ja vähentää riitojen venymistä pitkiksi oikeusprosesseiksi. Vuosittain käräjäoikeudet setvivät pariatuhatta huolto- ja tapaamisriitaa. Näistä noin puolessa vanhemmat pääsevät sopuun, mutta loppuihin tarvitaan oikeuden päätöstä.

Tavallinenkin huoltoriidan oikeuskäsittely vie puolitoista vuotta.

- Meillä Helsingissä ensimmäiseen sovittelutapaamiseen pääsee parin viikon päästä hakemuksesta. Se on myös oikeudenkäyntiä huomattavasti nopeampi tie, vaikka järjestettäisiin useitakin tapaamisia, kertoo projektin vetäjä käräjätuomari Anna-Kaisa Aaltonen Helsingin käräjäoikeudesta.

Käräjätuomarin on sovittelussakin varmistuttava siitä, että lapsen etu toteutuu.

Kahden vuoden kokeilu alkoi vuodenvaihteessa Helsingin, Espoon, Oulun ja Pohjois-Karjalan käräjäoikeuksissa. Jos kokeilu onnistuu, se laajenee Braxin mukaan koko maahan.

- Tästä tulee suomalaisen perheoikeuden peruspilareita ja entistä harvemmat jutut päätyvät varsinaiseen tuomioistuin käsittelyyn.

Ensisijaisesti kokeilulla haetaan lapsen etua, mutta myös yhteiskunta tulee säästämään.

- Kun lapselle pystytään luomaan pysyvä ja turvallinen tilanne erotilanteessa, sen kerrannaisvaikutukset tuomioistuinriitojen välttämisenä kuin myös lastensuojelun ja sosiaali- ja terveystoimen säästöinä ovat valtavat, toteaa Brax.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat