Psykologin väite: Harlekiinihömppä on pahaksi naisille

Psykologien mukaan romanttiset novellit voivat olla pahaksi naisten henkiselle ja fyysiselle terveydelle.

Brittipsykologit ovat sitä mieltä, että romanttiset novellit voivat antaa naisille pahoja vaikutteita ja saada heidät tekemään huonoja terveydellisiä ja ihmissuhteisiin vaikuttavia päätöksiä.

Novellit antavat naisille epärealistisen käsityksen siitä, mitä odottaa ihmissuhteiltaan. Ihmissuhdepsykologi Sara Quilliamin mukaan luettuaan romanttista kirjallisuutta naiset tuppaavat romantisoimaan rakkautta.

– Kirjat tarjoavat idealisoidun kuvan romantiikasta. Se saattaa saada naiset tuntemaan itsensä huonoiksi, koska todellisuudessa ihmissuhteet eivät ole täydellisiä, Quilliam kertoo.

Quilliam painottaa, ettei hän tarkoita, että naiset olisivat sinisilmäisiä, eivätkä ymmärtäisi todellisuuden ja fiktion eroa. Hän ei myöskään ole sitä mieltä, että romanttiset novellit olisivat täysin turhia. Romanttinen kirjallisuus saa kuitenkin naiset seuraamaan tunteitaan ja himojaan ja hylkäämään järjellisen päätöksenteon. Quilliamin mukaan naisten tulisi yrittää tasapainottaa tunteitaan järjellä.

– Sekoitus romantiikkaa ja järkeä saa suhteet kestämään, psykologi muistuttaa.

Quilliamin neuvo on: Ihmissuhteet eivät ole aina täydellisiä, eikä niiden lopun tarvitse aina olla onnellinen. Älä syytä itseäsi pieleen menneestä suhteesta.

Passiivisia neitsyitä vai yksinhuoltajaäitejä?

Aikaisimmat romanttista fiktiota tarjoavat kirjat 1700-luvun puoliväliltä kuvaavat naiset passiivisina neitsyinä, jotka löytävät seksuaalisuutena jouduttuaan miehen viettelemäksi. Eikä vielä jopa muutama vuosikymmen sitten romanttisissa novelleissa hiiskahdettukaan tosielämän ongelmista, kuten esimerkiksi yksinhuoltajuudesta tai perheväkivallasta.

– Nykyaikaiset romaanit ovat paljon parempia ilmentämään todellisuutta. Henkilöhahmoilla on työt ja he kohtaavat ongelmia elämässään. Silti genreä leimaa todellisuuspako, täydellisyyden tavoittelu ja esimerkiksi ihmissuhteiden idealisointi.

Quilliam kertoi haastattelussa saavansa usein kirjeita naisilta, jotka ovat vakaassa suhteessa, mutta tunnetasolla kiinnostuneita toisesta miehestä. Naiset ajattelevat, että nämä tunteet tarkoittavat, että heidän tulisi lopettaa nykyinen suhteensa, koska kiihko on kaikonnut, ja lähteä etsimään uutta rakkautta sen sijaan, että yrittäisivät korjata asioita nykyisessä suhteessaan.

Terveyshaitta

Romanttista kirjallisuutta harrastavat naiset saattavat päätyä harrastamaan suojaamatonta yhdyntää, koska tällainen on novelleissa yleistä.

Uusi romanttisista novelleista tehty tutkimus paljastaa, että vain yhdessä kymmenestä mainittiin kondomi. Suurimmassa osassa kirjoja sankaritar hylkäsi välittömästi kondomin, koska ei halunnut esteitä itsensä ja sankarinsa välille.

Samainen tutkimus paljasti, että novellien lukemisella ja negatiivisilla asenteilla kondomeja kohtaan oli jonkinlainen riippuvuussuhde.


MTV3/Helmi

Kuva: Wavebreak Media Ltd/Shutterstock.com

Lähde: myhealthnewsdaily.com

Lue myös:

    Uusimmat