Mainos

Provinssirock juhlii sateessa ja auringossa

Linkin Park selvisi kunnialla ykkösviihdyttäjän roolistaan

Seinäjoella on soinut jo 30 vuotta. Provinssirock on muutamista huonommista vuosista huolimatta pyristellyt sutjakkaasti vuoteen 2008. Vähän kuin juhlan kunniaksi tapahtuma on tänä vuonna loppuunmyyty. Se tarkoittaa 25 000 hengen yleisöä päivää kohti.

Ajoittain sateisen perjantai-illan provinssisankareita olivat muun muassa amerikkalaiset Linkin Park ja Dinosaur Jr. sekä kotimainen Von Hertzen Brothers.

Raivokkaan boleron tahdeilla aloittanut Linkin Park on vuosien varrella yrittänyt luoda nahkaansa uusmetalliyhtyeestä stadionrockin suuntaan. Viimevuotisella Minutes To Midnight -albumillaan yhtye kuulostaa enemmän U2:lta kuin Limp Bizkitiltä, mikä on hyvä asia paitsi heille itselleen myös ihmiskunnalle noin yleensä.

Törnävällä yhtye esittäytyi yleisölle paatuneina viihdyttäjinä, joiden esiintymistä ja soitantaa eivät päihteet tai muu rockiin yleensä liitettävä sekoilu päässeet horjuttamaan. Linkin Parkia on usein pilkattu kovalevyrockin tekijöiksi, mutta toisaalta ammattilaisuudessa ei sinänsä ole mitään hävettävää.

Dinosaur Jr. soitti muovipusseille

Aikaisemmin illalla Dinosaur Jr lämmitti sitä yleisön osaa, joka ei temmeltänyt leikkikehässä grungen kultakautena 90-luvun alussa. Flegmaattisen miehen maineessa olevan J. Mascisin yhtye oli suorastaan häkellyttävän energinen ja samalla osoitti vääräksi yhden rock-comebackeihin liitettävästä klassisista lauseista: joskus on näköjään mahdollista palata kotiin, vieläpä pää pystyssä.

Dinosaur Jr. joutui Seinäjoella perin kummallisen tilanteen eteen. Yhtyeen setin aikana satoi vettä enemmän kuin edes viralta pantu lääkäri määräisi. Dinosaur Jr. esiintyi loppujen lopuksi isolle joukolle muovipusseihin pukeutuneita suomalaisia. Mahtoi olla eksoottinen kokemus. Yhtyeen ongelma on se, että kukaan ei tunnu muistavan nimeltä yhtäkään sen kappaletta.

Perjantain kotimaisen annin eliittiä oli yllätyksettömästi Von Hertzen Brothers. Progen ja popin sekoitus on tehnyt myyntilistoilla selvää jälkeä, ja selvää oli jälki festivaalihumussakin. Verrattuna vaikkapa Linkin Parkiin Hertzenin veljekset pystyvät vakuuttamaan musiikillisella osaamisellaan. Laulustemmat irtoavat helposti, ja bändi soi parhaimmillaan kuin sinfoniaorkesteri.

Väkeä vähintään riittävästi

Noin muuten perjantain kattaus oli juuri niin proge-, hevi- ja progehevipainotteinen kuin suomalaisilla festivaaleilla yleensä. CMX, Coheed And Cambria, Stam1na ja Sara soittivat mitä yleensä soittavat, lujaa ja perusteellisesti, ja se riitti yleisölle. Raskassoutuista yleisilmettä rikkoi Jenni Vartiainen, joka oli selvästi palkattu kiintiöpoptähtenä keventämään iltaa.

On hienoa, että Provinssirock myi 30-vuotisjuhlansa kruunuksi kaikki kolme päivää loppuun. Vähemmän hienoa on se, että festivaalialue ajautuu ongelmakentän omaksi pojaksi yrittäessään niellä kerralla 25 000 ihmistä.

Artisteja esiintyy siellä sun täällä ympäri aluetta, mutta lavalta toiselle siirtyminen on hankalaa. Kaikilla ei ole hyppysissään taitoa läpäistä ihmismuuria tönimättä ketään.

(MTV3-STT/Antti Eerola, Samuli Knuuti)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.