Mainos

Prostituoituja tulee yhä enemmän HIV:n riskimaista

Prostituoituja tulee Suomeen yhä enemmän maista, joissa HIV:tä esiintyy paljon enemmän kuin Suomessa keskimäärin. Poliisin mukaan uusia maita Venäjän ja Viron ohella ovat muun muassa Brasilia, Nigeria ja Thaimaa.

Rikoskomisario Seppo Sillanpää Helsingin poliisista sanoo, että Suomen prostituutio alkoi kansainvälistyä vajaat kaksi vuotta sitten - samoihin aikoihin, kun seksin ostaminen kiellettiin Norjassa lailla vuonna 2009.

- Niihin aikoihin, kun Norjassa tuli tämä täyskielto, niin meille alkoi tulla prostituoituja yhä kaukaisemmista maista. Aika paljon tulee Italiasta ja Espanjasta siirtolaisia, jotka ovat tulleet kauempaa, esimerkiksi juuri Nigeriasta tai Thaimaasta.

- Toimintaa kuitenkin johdetaan pääosin Euroopasta käsin, hän sanoo.

- Ainahan meille on prostituoituja tullut ulkomailta, mutta aiemmin heitä tuli eniten Venäjältä, Virosta ja Baltian maista, kertoo Sillanpää muutoksesta.

"Suurin osa prostituoiduista vaatii kondomin käyttöä"

Sillanpään mukaan suurin osa prostituoiduista vaatii kondomin käyttöä, mutta poikkeuksia aina löytyy. Hän toimii tutkinnanjohtajana väkivaltarikosyksikössä, joka tutkii myös prostituutioon liittyviä rikoksia Suomessa. Tämä yksikkö on luonut vuosien aikana luottamukselliset välit prostituoituihin, joten Sillanpäällä on hyvä käsitys aiheesta.

- Prostituoidut ovat aika tarkkoja siitä, että kondomit pitää olla. Hyvin harva suostuu yhdyntään ilman kondomia. Voi joku olla joukossa joskus, mutta kyllä se harvinaista on, sanoo Sillanpää.

Jotkut asiakkaat kuitenkin maksavat seksistä enemmän, kun ehkäisyvälinettä ei käytetä, ja aina löytyy joku, joka suostuu tähän.

Sillanpää sanoo kuullensa, että prostituoitujen joukossa eri kansalaisuuksien välillä on eroja siinä, kuinka tiukasti kondomia vaaditaan.

- Thaimaalaisten prostituoitujen joukossa on kuulemma niitä, jotka eivät vaadi, sanoo Sillanpää.

Poliisilla pienet resurssit

Sillanpää sanoo, että Helsingin poliisin väkivaltayksikössä on pienet resurssit, joiden avulla tutkitaan sekä prostituutiota että suuria ryöstöjä. Kun ryöstörintamalla on hiljaista, riittää enemmän aikaa prostituution selvittämiseen.

- Meitä kiinnostaa kansainvälinen paritus. Juuri siitä rikolliset saavat käteistä rahaa ja pyörittävät rahaa muussa toiminnassa. Prostituutiosta raha tulee aika helposti ja pienellä riskillä, sanoo Sillanpää.

Hän kertoo poliisin keskittyvän nimenomaan kansainvälisten liigojen kiinniottoon.

- Yksittäinen seksin ostamisen tutkiminen ja moralisointi, niin se ei ole meidän alaa ollenkaan, sanoo Sillanpää.

Kansainväliset prostituoidut työskentelevät Suomessa paikkakunnilla laidasta laitaan.

- Meillä on tutkinnassa nyt nigerialaisten paritusjuttu, jossa on toimittu 25:llä paikkakunnalla Helsingin ja Rovaniemen välillä. Eniten Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa, mutta on niitä pienempiäkin, Seinäjoki, Kemi ja Kajaani.

Sillanpää kertoo, että luottamukselliset suhteet prostituoituihin ovat avainsana prostituution valvomisessa.

- Meillä on hyvät suhteet alamaailmaan ja prostituoituihin. Jos siellä jotakin outoa tapahtuu, niin kyllä me saamme tiedon.

- Naiset ilmoittavat suoraan meille. Mutta se vaatii monen vuoden työn, että tällaisen luottamuksen saa ja että pystyy tuolla toimimaan, sanoo Sillanpää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.