Mainos

Pronssisoturimellakoinnista syytetyt kiistävät

Kaksi syytetyistä on Yövartio-liikkeen nokkamiehiä ja yksi venäläisen Nashi-nuorisojärjestön Viron edustaja.

Tallinnan Pronssisoturi-mellakoista syytetty nelikko on kiistänyt syyllistyneensä laittomuuksiin. Neljää vironvenäläistä miestä syytetään Tallinnan käräjäoikeudessa viimekeväisten mellakoiden järjestämisestä.

Syyttäjän mukaan miesten aikeista kertovat kymmenet puhelinkuuntelunauhat, joissa syytetyt sopivat mellakkasuunnitelmista ja jakavat ohjeita tukijoilleen. Lisäksi miehiä vastaan todistavat heidän antamansa lausunnot ulkomaisille tiedotusvälineille.

Viimekeväisissä väkivaltaisuuksissa sai yksi ihminen surmansa ja kymmeniä loukkaantui. Liikehdintä alkoi jo edellisen vuoden elokuussa, kun puolustusministeriö alkoi valmistella Pronssisoturi-patsaan alle haudattujen puna-armeijan sotilaiden siirtoa.

Kaksi syytetyistä on Yövartio-liikkeen nokkamiehiä ja yksi venäläisen Nashi-nuorisojärjestön Viron edustaja. Neljäs syytetty on Virossa tunnettu toimittaja-poliitikko Dimitri Klenski.

Oikeudenkäynti jatkui tänään Tallinnassa toista päivää. Istunnossa saatiin viimein luettua myös laaja, yli 40-sivuinen syytekirjelmä. Prosessia hidastaa se, että istunto tulkataan myös venäjäksi.

Pronssisoturi-mellakoista huolimatta rikosten määrä Virossa laski viime vuonna. Tuolloin Virossa tehtiin yli 50 000 rikosta, mikä on noin kolme prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisenä vuonna. Viron oikeusministeri Rein Lang arvioi Eesti Päevaleht -lehdessä, että ilman kevään väkivaltaisuuksia rikosten määrä olisi vähentynyt neljä prosenttiyksikköä.

Viime kevään väkivaltaisissa mellakoissa kuoli yksi ihminen ja kymmeniä loukkaantui. Vahinkojen määräksi arvioitiin liki neljä miljoonaa euroa.

(MTV3-STT-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.