Mainos

Pronssipatsaan kopiosta kiista Moskovassa

Moskovan viranomaisten mukaan ainoa sopiva paikka pronssipatsaan kopiolle olisi varastoalue, jossa seisoo kasa Neuvostoliiton romahduksen jälkeen kaatuneita patsaita.

Tallinnan prossipatsaan kopiostakin on kehkeytynyt kiista. Se on leimahtanut Moskovan johdon ja kansallismielisten venäläispoliitikkojen välille. Kiistan ydin on, saako kopio ylipäätään mitään paikkaa Moskovasta.

Moskovan kaupunki on asettunut vastustamaan Tallinnan pronssipatsaan kopion pystyttämistä. Kopio on ollut valmis jo kaksi viikkoa ja seisoo toistaiseksi ahtaassa paikassa pienellä Vrazhkovin kujalla Moskovassa. Patsaan puuhamiehet kansanedustaja Aleksandr Lebedevin johdolla halauvat pystyttää patsaan näkyvämmälle paikalle 22. syyskuuta.

Izvestija-lehden mukaan kopiopatsaalla halutaan protestoida sitä, että Viro viettää 22.9. ensimmäistä kertaa Neuvostoarmeijasta vapautumisen päivää. Neuvostokaudella Viro vietti samana päivämääränä fasisti-miehittäjistä vapautumista.

Moskovan viranomaisten mukaan ainoa sopiva paikka patsaalle olisi varastoalue, jossa seisoo kasa Neuvostoliiton romahduksen jälkeen kaatuneita patsaita, kuten KGB:n johtajan Feliks Dzerzhenskin, Stalinin ja Leninin muistomerkit. Kaupungin virallinen perustelu on, että kaikkien Moskovan muistomerkkien pystytys edellyttää muistomerkkikomitean käsittelyprosessia.

Kansanedustaja Lebedevin puuhaama patsas on maksanut noin 10 000 euroa. Se ei ole pronssista, kuten alkuperäinen, vaan valmistuksessa on käytetty muita metalleja sekä betonia. Kopiopatsaan tilaajat haluaisivat asettaa patsaan Viron tai Puolan suurlähetystön eteen.

Tallinnassa syntyi vapun alla suuri nuorisomellakka alkuperäisen pronssipatsaan siirrosta sotilashautausmaalle. Venäjällä valtapuolue Yhtenäinen Venäjä ja presidentti Vladimir Putinia tukeva Nashi-nuorisojärjestö reagoivat vahvasti ja saartoivat viikon verran Viron suurlähetystöä Moskovassa. Tapahtumien keskellä rikotiin Viron suurlähettilään diplomaattista koskemattomuutta hyökkäämällä hänen kimppuunsa.

(MTV3-Outi Parikka)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.