Mainos

Pron Antti Rinteestä SDP:n pelastaja?

Nyt se on alkanut ainakin puolivirallisesti, mikä viimeistään alkukesästä alkoi jo epävirallisesti kulisseissa.

Nimittäin SDP:n uuden puheenjohtajan etsiminen.

Viime viikon Ylen gallup lupaili puolueelle ennätyssurkeaa kannatusta – vain 15 prosenttia. Se alkaa olla liikaa, tai siis liian vähän, varsinkaan kun mikään ei kerro, että suunta olisi oikenemassa.

Paula Koivuniemen (ei-sd.) Aikuista naista Tampereella SDP:n muistojuhlassa hoilannut Jutta Urpilainen (sd.) haluaa jatkaa paikallaan ja myös SDP:n eduskuntaryhmässä tuntuvat rivit vielä pitävän. Mutta varsinkin ay-liikkeen puolella Urpilais-vastaisuus kasvaa ja kohoaa kuin pullataikina.

Nyt toveripiireissä on keksitty jo haastajan nimikin: Pron kovaotteinen puheenjohtaja Antti Rinne (sd.).

Varovaisen Lindtmanin aika myöhemmin?

Tähän saakka puheenjohtajakisaan on odoteltu ensimmäisen kauden kansanedustajaa, Eero Heinäluoman (sd.) suosikkia, vantaalaiskomeetta Antti Lindtmania (sd.). Lindtmanin varovaisuus on pantu kuitenkin merkille ja osa pohtii, että hänen hetkensä saattaa koittaa myöhemmin, ei vielä ensi kesän puoluekokouksessa.

Ehkä tästäkin puhuttiin, kun Lindtman seurasi Suomen ja Espanjan välistä jalkapallon MM-karsintaottelua viime perjantaina stadionilla Metalliliiton väen kanssa. Sisäpiireissä Lindtman on antanut ymmärtää, että hän olisi käytettävissä vuoden 2017 puoluekokouksessa.

Mutta ensi kesän puoluekokoukseen sopiva nimi saattaisi olla Rinne, joka lausuntojensa perusteella ilmiselvästi tuntuu itsekin viehättyneen ajatuksesta. Viime puoluekokouksessa hän pyrki puolueensa varapuheenjohtajaksi.

Julkisuuteen Rinteen nimen tökkäsi kesällä ex-kansanedustaja, Toimihenkiöunionin (nykyinen Pro) entinen puheenjohtaja Ilkka Joenpalo (sd.) Forssasta. Huvittavaa on, että Joenpalo ei taanoin olisi halunnut Rinnettä seuraajakseen ammattiliiton johtoon, mutta kerrankos ne mielipiteet muuttuvat.

Kesän aikana nimeä on makusteltu. Kannatustakin tuntuu olevan.

Yhtä perustelua on haettu myös lahden takaa Ruotsista. Ruotsalaistoverit nostivat puolueen johtoon sikäläisen Metalliliiton puheenjohtajan Stefan Löfvenin, mikä vaikuttaa onnistuneelta ratkaisulta.

Rinne itse aikoo ilmoittaa kantansa vasta ensi vuoden puolella. Puheista päätellen homma kiinnostaa. Hän on vaatinut puolueen linjaan täysremonttia: työllisyys, teollisuus ja miehet pitäisi saada takaisin puolueen asialistalle.

Urpilaisen kriitikoille viimeinen niitti oli hänen "rytminvaihdokseksi" kehumat mininisterivaihdokset viime keväänä. Rytmi vaihtui, mutta väärään suuntaan. Hallituksen täyttäminen kahdella uudella naisministerillä oli monelle liikaa ja miesväki on äänestänyt jaloillaan itsensä perussuomalaisten kannattajiksi. SDP on saanut naispuolueen leiman.

Tiistain Hufvudstadsbladet antoi mielenkiintoisen kuvan tilanteesta SDP:n ryhmässä. Lehden haastattelema kansanedustaja Jukka Kärnä (sd.) pitää Rinnettä "erinomaisena ehdokkaana". Sen sijaan oululaisedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo, että kaipuu miesvaltaiseen, teollisuustaustaiseen puoluejohtoon kertoo isolta osin "sovinismista". Tuppurainen muistuttaa myös, että puolueen johtopaikoilla suurin osa on miehiä.

Mutta kannatuksen lasku on tosiasia – samoin se, että miesäänestäjät karkaavat.

Tosiasia on sekin, että vuodesta 2008 SDP:ta johtanut Urpilainen on hävinnyt kaikki vaalinsa ja kannatus on alempana kuin koskaan. Tulevista EU-vaaleista pelätään katastrofia.

Jos nykyisessä tilanteessa ei herää keskustelu puheenjohtajan vaihtamisesta, milloin sitten?

Pienen lohdututuksen SDP saa hallituskumppaninsa kokoomuksen vaikeuksista. Kokoomuksenkin kannatus vajoaa.

Mitähän naillä kokoomusteineillä mahtoi päässä liikkua, kun he julistivat ohjelmallaan käytännössä avointa rasismia? Jahka puheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) palaa Kiinasta, joutuu hän selittämään nuorisoführerinsä Susanna Kosken näkemyksiä. Katainen joutuu tilille yhtä lailla kuin Timo Soini (ps.) omiensa kanssa. Liekö lopputuloskin sama: ei kuulu minulle.

Mutta ehkä kyseessä on ajankuva: kokoomus menee niin oikealle että roikaa ja SDP jatkossa vasemmalle.

Jos SDP valitsisi Rinteen puheenjohtajakseen ensi keväänä, ainakin yksi asia olisi varma.

Nykyhallitus kaatuisi saman tien.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.