Professori Valtaoja: Ihmiskunnan suurin uhka on voitettavissa

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja näkee tulevaisuuden valoisana. 

Peter uutisvirrassa -ohjelmassa vieraillut Valtaoja kertoo arvostavansa Dalai Lamaa, koska hän jaksaa sitkeästi puhua paremman maailman puolesta.

Valtaoja kertoo puolestaan pelkäävänsä sitä, että ihmiset ”hurahtavat kollektiiviseen maniaan”. 

-Aletaan juosta taas lippujen, ideologioiden ja aatteiden perässä sen sijaan että koitettaisiin ottaa selvää asioista, Valtaoja selventää.

Valtaoja ei kuitenkaan ajattele maailman menoa tai uhkakuvia negatiiviseen sävyyn. Hän huomauttaa, että asioita laajemmin katsellen niistä saa paremman käsityksen.

- Hyvin harva asia alkaa näyttää pahemmalta, kun sitä katsoo sekä ajassa että paikassa laajemmalta kantilta.

Valtaojan mukaan ihmisen maailma on mennyt monella mittarilla mitattuna itse asiassa parempaan suuntaan eikä suinkaan huonompaan.

-En tiedä mitään sellaista ihmisen elämää mittaavaa mittaria, joka olisi mennyt huonompaan suuntaan, puhutaan sitten vapaudesta, hyvinvoinnista, terveydestä, eliniästä, Valtaoja toteaa.  

Suurin yksittäinen uhka - ilmastonmuutos

Valtaoja kommentoi, että ilmastonmuutos on suurin yksittäinen uhka mikä meillä on tällä hetkellä. Ihminen rasittaa liikaa luontoa ja ympäristöä.

Tässäkin asiassa Valtaoja kuitenkin uskoo, että ilmastonmuutos on ihmisten voitettavissa tieteen, teknologian ja hyvien päätösten avulla.

Valtaoja ei pidä keinoälyäkään tällä hetkellä yhtenä merkittävimistä uhista. 

- Meidän oma älymme on suurempi uhka kuin keinoäly, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat