Professori tyrmää ehdotukset D-vitamiinin saantisuosituksen nostosta

Professori Christel Lamberg-Allardt pitää nykyisiä D-vitamiinin saantisuosituksia hyvinä. Suuremman annoksen hyödystä ei ole hänen mukaansa näyttöjä.

Pohjoismaissa uusi D-vitamiinin saantisuositus on aikuisille kymmenen mikrogrammaa päivässä. Keskieurooppalainen asiantuntijapaneeli suositteli syyskuussa terveille aikuisille 25–50 mikrogramman päiväsaantia. Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen johtaja Christel Lamberg-Allardt sanoo kuitenkin, että yli kymmenen–kahdenkymmenen mikrogramman ylittävien annosten terveyshyödyistä ei ole näyttöjä.

– Kymmenen mikrogrammaa perustuu tieteelliseen arviointiin, jonka eteen on tehty paljon työtä. Tässä on otettu huomioon kaikki tutkimukset, jotka on tehty viimeisen 20 vuoden aikana.

D-vitamiinin suuremman päiväannoksen puolestapuhujat viittaavat usein Etelänavan retkikunnalle tehtyyn tutkimukseen, jonka mukaan auringottomissa olosuhteissa tarvitaan jopa 40 mikrogramman päiväannos D-vitamiinia, jotta veren D-vitamiinipitoisuus pysyy vakaana. Lamberg-Allardt ei koe, että tutkimustulokset pätisivät Suomen olosuhteisiin.

– Onko Etelänavan retkikunta oikea viitepopulaatio? Come on, puhutaan suomalaisten D-vitamiinin saannista ja ravinnosta. On paljon muita tutkimuksia, jotka puhuvat kymmenen mikrogramman puolesta.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja