Professori Soikkanen: Vanhanen kuunteli pohjoisen ääntä

Poliittisen historian professori Timo Soikkanen on sitä mieltä, ettei Paavo Väyrynen saanut ulkomaankauppa- ja kehitysministerin pestiään uhkailulla.

Poliittisen historian professori Timo Soikkanen Turun yliopistosta ei ole yllättynyt Paavo Väyrysen (kesk.) nimityksestä hallitukseen. Hän ei kuitenkaan usko, että Väyrynen olisi saanut ulkomaankauppa- ja kehitysministerin paikkansa uhkailulla tai kiristämisellä.

- Ymmärrän pääministerin ratkaisun niin, että hän halusi kuunnella pohjoisen ääntä. Siellähän keskustan ja Väyrysen kannatus on erittäin vankka. Hänen syrjäyttämisensä olisi varmasti aiheuttanut paineita puolueen sisällä.

Soikkanen epäilee, että Väyrysen venkoilu kansanedustajapaikan vastaanottamisessa vain tietyin ehdoin saa pohjoisessa hyvinkin ymmärrystä.

- Siellä tiedetään, että etelässä ei anneta mitään, ellei voimalla oteta.

Mielenkiintoisena Soikkanen pitää myös sitä, että kaikkien aikojen naisvaltaisimmassa hallituksessa istuu Väyrysen rinnalla myös toinen konkaripoliitikko, Ilkka Kanerva (kok.) ulkoministerin paikalla.

- He edustavat Suomea näkyvästi ulkomailla. Molemmat ovat 1970-luvun poliitikkoja, joilla on kokemusta myös idänpolitiikasta eikä pelkästään Brysselistä.

Venäjän ja idän suhteiden hoitaminen on tärkeää myös jatkossa. Siinä on etua, että on vanhoja kontakteja, Soikkanen painottaa.

Väyrysen paluu poikkeuksellista nykypolitiikassa

Äänimäärästä huolimatta Väyrysen paluu ministeriksi on poikkeuksellista nykypolitiikassa, jossa ministereiden kulutuskestävyys on lyhyt, arvioi politiikantutkija Petri Koikkalainen Lapin yliopistosta.

Kokeneilla ministereillä keskusta hakee voimatasapainoa hallitukseen kokoomuksen vahvojen salkkujen rinnalle.

Koikkalainen arvioi, että Väyrysen valinnalla ulkomaankauppaministeriksi keskusta säilyttänee myös perinteisen äänestäjäkunnan tuen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat