Mainos

Professori kummeksuu Kevan selvitystoimia

Vaasan yliopiston julkisjohtamisen professori Ari Salminen kummeksuu Kuntien eläkevakuutuksen aloittamia selvitystoimia.

Kuntien eläkevakuutuksen Kevan hallitus päätti perjantaina aloittaa selvitystoimet työsuhde-eduista ja johtamisesta ja nimesi talousjohtajansa Tom Kålan tekemään työn. 

- Tämä vaikuttaa oudolta järjestelyltä, koska selvittelyä tekee nyt toimitusjohtajan alainen henkilö. Ulkoapäin katsottuna se näyttää siltä, että siinä on se mahdollisuus, että selvitys on johdolle edullinen. Tämmöisissä tapauksissa, kun tilanne vaikuttaa huonolta ja hieman epäeettiseltä, niin ilman muuta pitäisi käyttää ulkopuolista selvittäjää.

Salmisen mukaan on toki mahdollista, että Kevan talousjohtajan asema järjestetään selvityksen ajaksi puolueettomaksi.

-Silloin hän pystyy tekemään sen työnsä riippumatta siitä, mikä on lopputulos. Se voi tietysti onnistua, mutta selvintä ja järkevintä aina tällaisissa tilanteissa olisi käyttää ulkopuolista selvittäjää.

Kevan työsuhde-edut nousivat otsikoihin, kun Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla, että Kevan toimitusjohtajan Merja Ailuksen työsuhdeasunnon verotusarvo oli laskettu väärin ja että auton hankinnassa oli mahdollisesti kierretty hankintasääntöjä.

Kevalta huono esimerkki

Salminen on tutkinut muun muassa Hyvä veli -verkostoa ja korruptiota Suomessa. Salmisen mukaan jos johto on toiminut niin kuin mediassa on kerrottu, niin se on Kevalle kiusallista.

-Kyllä kysymys on aika huonosta esimerkistä. Johdon pitäisi tietenkin näyttää hyvää esimerkkiä ja tässä on kysymys jonkinlaisesta huonosta esimerkistä. Jos ajattelee laajemmin, että yhteiskunnassa täytyy nyt jonkinlaista pidättäytyvyyttä harjoittaa taloudellisen tilanteen takia, niin tässä on nyt pidättäytyvyys muuttunut ahneudeksi.

Salminen muistuttaa, että Keva kuuluu julkisyhteisöihin ja lähtökohtana on se, että siellä käsitellään yhteisiä rahoja.

-Siinä mielessä pitää olla tarkkana, millä tavalla niitä rahoja käytetään, jotta yhteinen ja julkinen intressi toteutuu. Jos nämä mediatiedot pitävät paikkansa, niin tässä on kyllä toivomisen varaa, Salminen muotoilee.

Epätervettä verkottumista?

Salmisen mukaan Kevan hallituksen ja muiden hallintoelimien täytyy nyt seurata tilannetta tarkasti loppuun asti.

-Hallituksen täytyy seurata tätä kokonaisuutta ja olla perillä myöskin toimitusjohtajansa liikkeistä. Tässä tapauksessa myöskin katsomaan tätä tilannetta kokonaisuuden kannalta.

Salmisen mukaan tilanne näyttää mediatietojen perusteella aika epäterveeltä työverkostolta.

-Tämä vaikuttaa nyt siltä, että on joitakin henkilöitä, jotka pystyvät järjestelemään asioita toisille henkilöille, ja toiset jäävät ulos tästä. Eli jos kaikki tiedot pitävät todellakin paikkansa, niin on tämä aika epätervettä verkottumista ja hyvin lähellä korruptiota. Se on toki mahdollista, että esillä tulee muita asioita ja asiat selvenevät.

Keva vastaa muun muassa kunta-alan henkilöstön työeläkeasioista. Yhtiön sijoitusomaisuuden arvo oli syyskuun lopussa lähes 37 miljardia euroa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.