Professori kritisoi: Irakiin keksitään rajoja turvapaikanhakijoiden palautusten vuoksi

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta kritisoi Maahanmuuttoviraston tapaa arvioida Irakin alueiden turvallisuutta turvapaikanhakijoille. Juusola arvioi STT:n pyynnöstä Maahanmuuttoviraston tulkintoja alueiden turvallisuudesta.  

– Näyttää siltä, että on ollut pakko keksiä rajoja, joilla saadaan ihmisiä palautetuksi.  

Juusolan mukaan Maahanmuuttovirasto näyttää tulkitsevan esimerkiksi jonkin niin sanotun sunnialueen epämääräiset ja muuttuvat rajat pysyviksi. Tämän jälkeen voidaan päättää, että vaikkapa shiiamilitanttien vainoama sunni voi palata Bagdadiin sunnienemmistöiselle alueelle.  

– Esimerkiksi Bagdadissa asuu kaikkia ryhmiä. Olisi aivan yhtä absurdia sanoa Suomessa, että voit muuttaa Kallioon, niin töölöläiset eivät vainoa sinua.  
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan virasto noudattaa päätöksissään lakia. Hän viittaa muun muassa hallinto-oikeuden päätökseen, jonka perusteella kaikille sunneille ei kuulu turvapaikka Bagdadista uskonnon perusteella.  

Päätös: Lähdön jälkeiset etsinnät kuulopuhetta

Tampereella vastaanottokeskuksessa hallinto-oikeuden ratkaisua odottaa muun muassa Serwan al-Windi, joka on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.  

Shiiamilitantit alkoivat kiristää sunnalaista al-Windiä, joka työskenteli Irakissa ravintoloitsijana. Kun al-Windi ei suostunut maksamaan, militantit pahoinpitelivät hänet. Vaimo on kertonut al-Windille, että militantit ovat kyselleet hänestä lähdön jälkeen. Lisäksi poliisina työskentelevä vaimon veli on uhannut sekä al-Windiä että hänen vaimoaan.   

Maahanmuuttovirasto pitää al-Windin kertomusta totena. Päätöksen mukaan al-Windi ei kuitenkaan ole erityisen profiloitunut shiiamilitian silmissä.  
Viraston mukaan kertomus al-Windin lähdön jälkeisistä etsinnöistä on kuulopuhetta ja hän voi palata Bagdadiin sunnienemmistöiseen kaupunginosaan.  

– Olen pahoillani joutuessani sanomaan tämän, mutta meillä ei ole täällä ihmisoikeuksia, al-Windi sanoo.  

Al-Windi kertoo STT:lle, että hänen perheensä vaihtaa jatkuvasti piilopaikkaa. Hän pelkää, että militantit sieppaavat lapsen ja kiristävät häntä palaamaan.

Shiiaryhmittymien valta todennäköisesti lisääntyy 

Asiantuntijat sanovat, että militioiden eli aseellisten ryhmittymien kiikariin joutuneiden on turvatonta palata.

Irak-asiantuntija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä arvioi, että shiiaryhmittymät saavat todennäköisesti Bagdadissa yhä enemmän valtaa.  
Repo ei halua kommentoida yksittäistapauksia, mutta suostuu kertomaan linjasta yleisemmin.

– Kun on suuri kaupunki, arvioimme muun muassa yksittäisiä militioita ja niiden toimia. Pitää myös arvioida, onko hakijan tilanne sellainen, että jokin organisaatio etsimällä etsisi hänet, ottaisi näppeihin ja jatkaisi kohtelua palaamisen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat