Professori: KKO:n tuore Uoti-päätös suosii taitavia talousrikollisia

Korkeimman oikeuden (KKO) eilinen Uoti-ratkaisu suosii taitavia, epärehellisiä velallisia rehellisten kustannuksella, sanoo Helsingin yliopiston prosessioikeuden emeritusprofessori Erkki Havansi.

KKO purki eilen oman, 17. huhtikuuta antamansa tuomion, jolla se oli tuominnut oikeustieteen tohtori Kari Uotin vankeuteen törkeästä velallisen petoksesta. Uoti oli konkurssimenettelyssä vannonut oikeaksi pesäluettelon, jossa hän oli salannut varojaan.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi kuitenkin neljä päivää myöhemmin Suomea koskevan langettavan tuomion, jonka mukaan velallista ei saa velvoittaa kertomaan ulosottoselvityksessä tietoja, jotka voivat saattaa hänet rikossyytteen vaaraan. Näin KKO purki aiemman vankeustuomionsa, koska se oli perustunut väärään lain soveltamiseen.

– Pidän lopputulosta oikeuspoliittisesti valitettavana, Havansi sanoo.

"KKO:lla ei ollut vaihtoehtoa"

Hänen mukaansa KKO:lla ei tosin ollut vaihtoehtoa, koska EIT:n ratkaisut velvoittavat kansainvälisten sitoumusten nojalla Suomea.

– Epäilemättä päätös merkitsee sitä, että konkurssi- ja ulosottomenettelyissä velallisen mahdollisuudet salailla ja vaieta ovat voimakkaasti kasvaneet.

Rehellinen yrittäjä, joka on ajautunut konkurssiin tai ulosottoselvitykseen joutuu kertomaan kaiken.

– Mutta jos on fiksu talousrikollinen, voi vain sanoa, että vaikenee, koska vastaamalla kysymykseen voisi joutua syytteen vaaraan, Havansi sanoo.

– Hän voi sanoa noin jopa silloin, kun syytteen vaaraa ei ole, mutta takaisinsaantikanteen vaara avautuisi.

Velallinen on lain mukaan velvollinen kertomaan ulosottomiehelle hyvin monia tietoja muun muassa varallisuudestaan, omistuksistaan, sopimuksistaan ja yhtiöketjutuksistaan.

Ulosottokaaressa on nytkin määräys, jonka mukaan ulosottomies ei saa luovuttaa näitä tietoja, jos niistä käy ilmi, että velallinen on saattanut syyllistyä muuhun kuin ulosottomenettelyssä tehtyyn rikokseen, ja tiedon luovuttaminen saattaa hänet siinä syytteen vaaraan.

EIT:n mukaan tämä ei kuitenkaan riitä: jos ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että tiedot voivat päätyä hyödynnettäviksi syytteessä tai sen kehittelyssä, niitä ei saa luovuttaa.

"Lainmuutos tuskin auttaisi"

Havansin mukaan nyt syntyneeseen, epärehellisiä velallisia suosivaan tilanteeseen on vaikea puuttua. Lainmuutos tuskin auttaisi.

– Periaatteessa ulosottokaaren määräyksiä siitä, että tietoja ei saa luovuttaa, voisi koettaa kehittää velalliselle edullisempaan suuntaan. Se olisi kuitenkin vaikeaa, koska velkojat tarvitsevat näitä tietoja tavallisesti takaisinsaantikanteissaan, Havansi sanoo.

Siten tietojen päätyminen rikosprosessiviranomaisille jäisi yhä mahdolliseksi.

– Nyt syntynyt tilanne on yleisen lainkuuliaisuuden noudattamisen ja velanmaksumoraalin kannalta ikävä.

20.10.

Lue myös:

    Uusimmat