Mainos

Professori kansanedustajien sopeutumiseläkkeestä: "Kyseessä on ainutlaatuinen tilanne"

On selvää, että mahdolliset muutokset kansanedustajien sopeutumiseläkkeeseen menevät myös perustuslakivaliokunnan punnittavaksi, arvioi valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen.

Viljasen mukaan perusasetelma olisi se, että lähdetään puuttumaan jälkikäteen sellaiseen eläkejärjestelmään, joka on jo olemassa. Hän korostaa, että kyseessä on ainutlaatuinen tilanne.

– Tämä ei vastaa yleisen eläkejärjestelmän vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkettä. Tässä on luotu järjestelmä, jossa ennen vanhuuseläkkeelle siirtymistä on tavallaan työttömyyden turvan vuoksi luotu erillinen kansanedustajia koskeva eläkejärjestelmä, Viljanen sanoo.

Sopeutumiseläkejärjestelmä on saanut voimakasta julkista kritiikkiä. Eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan (sin.) ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien on määrä keskustella järjestelmästä lähiviikkoina.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajien mukaan Lohela on teettänyt selvityksiä sopeutumiseläkejärjestelmään liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi.

Koska kyse on kansanedustajien etuuksista, olisi mahdolliset muutokset Viljasen mukaan tarpeen arvioida perustuslakivaliokunnassa.

– Perustuslakivaliokuntaan meneminen ei tarkoita sitä, että siinä olisi ongelmaa. Sitä arvioidaan sitten, Viljanen sanoo.

Mahdollista muutoksista ei Viljasen mukaan voi vetää johtopäätöksiä yleisiin eläke-etuuksiin, joista perustuslakivaliokunnan kannanotot ovat hyvin vakiintuneita. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.