Professori: Eurokriisi kestää todella monta vuotta

Eurokriisin selvittäminen kestää vielä pitkään, sanoo rahoituksen professori Vesa Puttonen. Puttosen mukaan tilanne Euroopassa on tällä hetkellä sekava ja vakava.

– Tämä kestää tosi monta vuotta. Tilanteen sekavuus huomattiin eilen, kun aamulla markkinat aukesivat vähän ylöspäin ja katsottiin, että joku paketti on saatu kuntoon. Kun päivän aikana alettiin seuraamaan tilannetta, jäi epäselväksi, paljonko Espanja pyytää lopulta tukea, millaista tukea ja millaisin ehdoin, Puttonen luettelee.

– Sekin oli vielä epäselvää, tuleeko raha Euroopasta.

Irlanti ehti jo ilmoittaa, että jos Espanjan mahdollisen tuen ehtoihin liittyy helpotuksia, se haluaa myös vastaavat helpotukset.

– Kun illalla katsoin uutiset, Kreikasta kerrottiin, että hekin haluavat ehtoihinsa siinä tapauksessa helpotukset.

Jo eilen illalla Espanjan ja Italian korot lähtivät nousuun, vaikka markkinat vaikuttivat päivällä vakailta.

– Sijoittajat ovat tällä hetkellä hyvin huolissaan Italian tilanteesta. Sillä on enemmän velkaa valtiona kuin mitä Espanjalla. Kun valtiolla on velkaa enemmän kuin sata prosenttia bruttokansantuotteesta, se ei perinteisesti ole sitä pystynyt maksamaan, Puttonen sanoo.

Puttosen mukaan ainoa lääke kierteen katkaisemiseen löytyy velkojen leikkauksista.

– Jos haluamme mahdollisuuden talouskasvulle, pitäisi pyrkiä siihen, että velat saataisiin leikattua bruttokansan tuotteen tasolle tai sen alle.

– Tämä merkitsisi tietysti luottotappioita, mutta ennen kuin katsomme totuutta silmiin ja sanomme, että ei tästä päästä muuten eteenpäin, me vain ryömimme kriisissä.

Puttosen mukaan syypäitä on turha hakea. Tilanteeseen olisi voinut puuttua jo silloin, kun taloudessa meni hyvin.

– Olemme kollektiivisesti kaikki olleet hyväksymässä kulutusjuhlaa Euroopassa.

(MTV3)

Katso Vesa Puttosen haastattelu: (Huomenta Suomi 12.6.2012)

Lue myös:

    Uusimmat