Professori: EU:n ja USA:n vapaakauppasopimus sisältää "hiljaa räjähtävän pommin"

Euroopan Unioni ja Yhdysvallat neuvottelevat parhaillaan vapaakauppasopimuksesta (TTIP), jonka tarkoituksena on poistaa kaupan esteitä ja luoda uusia työpaikkoja.

Sopimusta vastustavat aktivistit syyttävät EU:ta neuvotteluiden salaamisesta. Tämän lisäksi neuvotteluissa on lähinnä kuultu suuryritysten lobbareita, vastustajat syyttävät.

- Keskeisimmät neuvotteludokumentit ovat salaisia. Kaikki, mitä me tiedämme, on peräisin muutamasta tietovuodosta. Nyt hirveän paineen alaisena komissio päätti julkaista neuvottelumandaatin, joka on jäsenmaiden antama valtuutus näille neuvotteluille, aamun Huomenta Suomessa vieraillut Otto Kronqvist sanoi.

Kronqvist kuuluu EU:n laajuiseen kansalaisaloitekomiteaan, joka on kerännyt nimiä vapaakauppasopimusta vastaan. Niitä on nyt kasassa yli 800 000.

Kronqvistin mukaan läpinäkymättömyyden lisäksi TTIP:n ongelmia ovat sääntelyn yhdenmukaistaminen ja välimiesmenettely.

Sääntelyn yhdenmukaistamisessa on Kronqvistin mukaan kyse pitkälti kulttuurieroista.

- Esimerkiksi Euroopassa on tällainen varovaisuusperiaate, eli ennen kuin tuote päästetään markkinoille, sen pitää läpäistä todella tiukka tieteellinen seula. Yhdysvalloissa tällaista periaatetta ei ole.

- Käytännössä sääntelyn yhdenmukaistaminen romuttaisi sääntelyn vahvan tason Euroopassa, Kronqvist sanoi.

"Tämähän on aivan sietämätöntä"

Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi kuvaili välimiesmenettelyä hiljaa räjähtäväksi pommiksi, joka ollaan sisällyttämässä TTIP-sopimukseeen.

- Sillä siis perustetaan suomalaisen ja eurooppalaisen oikeusjärjestelmän rinnalle toinen oikeusjärjestelmä. Nostetaan siis eräät kysymykset pois eurooppalaisesta oikeudesta, ja viedään ne ratkaistavaksi liikejuridiikan koulutuksen saaneiden keskuuteen. Tämähän on aivan sietämätöntä, hän sanoi Huomenta Suomessa.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) puolusti välimiesmenettelyä.

- Välimiesmenettelyn on tarkoitus toimia, kun yritys ja valtio eivät pysty keskenään sopimaan asiasta.

Koskenniemen mukaan valtion ja yrityksen asettaminen tällä tavalla samalle viivalle on eurooppalaisten oikeusperiaatteiden vastaista.

- Valtio toimii julkisen vallan edustajana, ja yritys on yksityisen edun edustaja. Tällainen välimiesmenettely kehitettiin aikoinaan yksityisiin kauppasopimuksiin. Se ei mitenkään sovi julkisen vallan tehtävien määrittämiseen, Koskenniemi sanoi.

Koskenniemi huomautti, että välimiesmenettelyssä määritettäisiin esimerkiksi, minkälaista ympäristö-, terveydenhuolto- ja muuta lainsäädäntöä valtiossa voidaan tehdä.

- Tämähän on aivan meikäläisten oikeusperiaatteiden vastaista.

Toivakan mukaan TTIP-sopimuksessa ei luovuteta demokratiaa. Hän myös huomautti, että sopimus tullaan hyväksyttämään eduskunnassa.

- Vapaakauppasopimuksessa ei lähdetä alimman nimittäjän mukaan määrittelemään esimerkiksi ympäristönsuojelua. Siellä on tietty lähtötaso, jonka pohjalta neuvotellaan, Toivakka sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat