Prinssi Harryn hanke sai tukea Hollywood-tähdiltä – "Jotkin asiat elämässä on parempi jättää häiritsemättä"

Prinssi Harry ja joukko Hollywood-näyttelijöitä kampanjoi öljynporauksen lopettamisen puolesta.

Prinssi Harry julkaisi yhdessä namibialaisen ympäristöaktivistin kanssa tiedotteen, jonka mukaan Okavanga-joen alueella Afrikassa tulisi välittömästi lopettaa öljyn ja kaasun poraus. 

Okawanga-joen vesistöalue ulottuu Angolan, Botswanan sekä Namibian alueelle ja toimittaa vettä liki miljoonalle ihmiselle ja alueen villieläimille.

Se kattaa myös Okavangon suiston, Unescon maailmanperintökohteen, joka tunnetaan luonnon monimuotoisuudestaan, ja kaksi elintärkeää Ramsarin kosteikkoaluetta.

Nimekkäitä tukijoita

Prinssin hankkeen taustalle ovat asettuneet tueksi myös Hollywood-näyttelijät Leonardo DiCaprio, Forest Whitaker sekä Djimon Hounsou.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

DiCaprio on muun muassa jakanut yli 50 miljoonalle Instagram-seuraajalleen pyynnön allekirjoittaa vetoomus porauksen lopettamiseksi alueella.

Kanadalainen öljy- kaasuyhtiö Reconnaissance Energy Africa (ReconAfrica) aloitti poraamisen Okavangon jokialueella vuoden 2020 lopussa. Yhtiö sai luvan koeporauksiin, vaikka paikalliset yhteisöt vastustivat hanketta.

Prinssi Harry ja namibialainen ympäristöaktivisti, luonnonsuojelija ja runoilija Reinhold Mangundu kirjoittivat yhdessä mielipidekirjoituksen Washington Postiin lokakuussa. Kaksikko varoitti pysyvästä tuhosta, jonka poraaminen aiheuttaa.

– Uskomme, että tämä ryöstää ekosysteemiltä mahdollisen tuoton kustannuksella. Jotkin asiat elämässä on parempi jättää häiritsemättä ja antaa niiden toteuttaa tarkoituksensa luonnon hyväksi. Tämä on yksi sellaisista, miehet kirjoittavat.

"Haitat ovat aina suurempia kuin oletettu hyöty"

Harry ja Mangundu nostavat esille muun muassa Kalifornian rannikolla sattuneen öljyputken rikkoutumisen, jonka seurauksena Tyyneen valtamereen valui valtavat määrät öljyä.

– Tällaisia virheitä ei pysty yksinkertaisesti korjaamaan. Poraaminen on vanhentunut uhkapeli, joka tuottaa tuhoisia seurauksia monille ja uskomattomia rikkauksia harvoille, mielipidekirjoituksessa sanotaan.

Miesten mielestä poraamisen haitat ovat aina suurempia, kuin oletettu hyöty.

– Alueella, joka kärsii jo nyt hyväksikäytöstä, salametsästyksestä ja tulipaloista, riski on vielä suurempi. Tietäen kaiken tämän, miksi joku haluaisi porata tällaisella alueella?

Prinssi Harry kutsuu Afrikkaa "toiseksi kodikseen" ja on vieraillut mantereella useasti pienestä pojasta lähtien. Miehellä on myös useita vastuupestejä alueen luonnonsuojeluun ja terveydenhoitoon liittyen.

Katso myös: Seuraako Prinssi Harry äitinsä Dianan jalanjäljissä?

Seuraako prinssi Harry äitinsä Dianan jalanjäljissä? 1:36

Lue myös:

    Uusimmat