Prinssi Andrew kiistää läheisen suhteensa Ghislaine Maxwelliin – haluaa valamiehistön eteen yhdysvaltalaisessa siviilioikeudenkäynnissä

Prinssi Andrew joutuu oikeuteen seksuaalirikossyytöksistä – tapaus liittyy Epsteinin seksirinkiin 0:45
Prinssi Andrew joutuu oikeuteen seksuaalirikossyytöksistä – tapaus liittyy Epsteinin seksirinkiin

Prinssi Andrew'n lakitiimi toimitti yhdysvaltalaiselle oikeudelle asiakirjan, jonka mukaan Virginia Giuffren kanne kuninkaallista vastaan pyritään yhä kumoamaan.

Prinssi Andrew kiistää yhdysvaltalaiselle oikeudelle vastikään toimitetuissa dokumenteissa olleensa läheinen ystävä vuoden lopussa 2021 seksuaalirikoksista tuomitun Ghislaine Maxwellin kanssa. Lisäksi Andrew'n lakimiesten mukaan kuninkaallinen haluaa käydä siviilioikeudenkäyntinsä Yhdysvalloissa valamiehistön edessä, kertoo BBC.

Hiljattain esitetyssä ITV:n dokumentissa Ghislaine, Prince Andrew and the Paedophile kerrottiin, että Andrew'lla olisi ollut erittäin läheinen suhde Maxwellin kanssa.

61-vuotias Andrew joutuu siviilioikeudenkäyntiin yhdysvaltalaisen Virginia Giuffren nostaman siviilikanteen johdosta. 38-vuotiaan Giuffren mukaan hän joutui edesmenneen yhdysvaltalaisen liikemiehen Jeffrey Epsteinin pyörittämän seksikaupparingin uhriksi alaikäisenä, ja että hänet olisi pakotettu harrastamaan seksiä 17-vuotiaana kolmesti prinssi Andrew'n kanssa. Andrew oli itse tuohon aikaan nelikymppinen.

Andrew on kiistänyt kaikki häneen kohdistuneet syytökset. Prinssin asianajajat yrittivät kumota siviilikanteen etenemisen oikeudenkäyntiin, mutta oikeuden tuomari Lewis Kaplanin päätöksen mukaan asia tullaan käsittelemään siviilioikeudenkäynnissä. 

Keskiviikkona 26. tammikuuta oikeudelle toimitetussa 11-sivuisessa dokumentissa Andrew'n lakitiimi on myös listannut syitä sille, miksi siviilikanne tulisi kumota. Yksi seikka koskee suostumuksen konseptia, jota Andrew'n lakimiehet pyytävät oikeutta harkitsemaan eli sitä, mikäli Andrew ja Giuffre harrastivat aikoinaan seksiä, oliko Giuffre siihen suostuvainen. 

Andrew'n lakimiehet yrittivät estää Giuffren kanteen etenemisen oikeudenkäyntiin aiemminkin vedoten sovittelun ehtoihin, joka tehtiin vuonna 2009 Giuffren ja Epsteinin välillä.

Skandaalin keskiössä on ollut valokuva, jossa Andrew poseeraa käsi nuoren Giuffren lanteilla, Ghislaine Maxwellin seisoessa parin takana. Andrew itse on väittänyt kuvan olevan väärennetty, ja Andrew'n lakitiimi toteaa toimittamissaan asiakirjoissa, ettei heillä itsellään ole tarpeeksi tietoa kuvasta, jotta voisivat kiistää tai myöntää sen aitouden. 

Asiakirjojen mukaan Andrew vaatii valamiehistön edessä käytävää oikeudenkäyntiä kaikkien valituksessa esitettyjen kanneperusteiden mukaan. 

Yhdysvaltalainen lakimies Lisa Bloom, joka on edustanut useita Epsteinin ja Maxwellin oletettuja uhreja, kutsuu Andrew'n lakitiimin tuoreinta liikettä "pr-tempuksi". Virginia Giuffre on jo aiemmin pyytänyt oikeudenkäyntiä käytäväksi valamiehistön edessä, minkä myötä Bloomin mukaan Andrew'n pyynnöllä ei ole mitään väliä, sillä Giuffrella on perustuslaillinen oikeus Yhdysvaltojen kansalaisena saada valamiehistöoikeudenkäynti, mikäli hän niin tahtoo. 

Tuomari Kaplan ilmoitti päätöksestään antaa Giuffren siviilikanteen edetä siviilioikeudenkäyntiin Yhdysvalloissa aiemmin tammikuussa. Pian tuomarin päätöksen jälkeen Buckinghamin palatsi ilmoitti, että Andrew menettää kaikki sotilasarvonsa eikä häntä tulla enää kutsumaan arvonimellä "hänen kuninkaallinen korkeutensa". Hän ei myöskään tule enää edustamaan kuninkaallisissa tehtävissä ja käy läpi oikeudenkäynnin siviilihenkilönä. Andrew on 95-vuotiaan kuningatar Elisabetin kolmas lapsi.

Lue myös:

    Uusimmat