Mainos

Primakov veisi ydinkokeet turvaneuvostoon

Venäjä pyrkii saamaan YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden ulkoministerit koolle käsittelemään Intian ja Pakistanin ydinkokeita.

Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov kertoi Venäjän aikeista hänen ja ulkoministeri Tarja Halosen (sd.) keskustelujen tauolla lauantaina Vantaalla. Primakov saapui viralliselle vierailulle Suomeen perjantai-iltana.

Primakovin mielestä Intian ja Pakistanin kriisistä olisi alkuvaiheessa keskusteltava turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden kesken. Toisessa vaiheessa mukaan tulisivat myös Intia ja Pakistan.

Venäjä ei siis näytä haluavan pitää Intiaa ja Pakistania ulkopuolella. Käytännössä voitaneen tulkita, että Venäjä pitää näitä kahta maata jo "ydinasekerhon" jäseninä. Tieto Pakistanin uusista ydinkokeista saavutti ministerit matkapuhelinuutisviestin kautta kesken virallisten keskustelujen. Molemmat kertoivat suhtautuvansa hyvin kielteisesti uusiin kokeisiin.

Primakovin mielestä nyt olisi tärkeää, että kansainvälinen yhteisö painostaisi Intiaa ja Pakistania allekirjoittamaan ydinsulkusopimuksen. Samaten niiden tulisi allekirjoittaa ydinkoekieltosopimus. Kolmantena tehtävänä hänen mielestään olisi pyrkiä saamaan Intian ja Pakistanin konflikti ratkaistuksi.

Pakotteet eivät saa kannatusta

Primakov suhtautui kielteisesti pakotteiden suuntaamiseen Intiaa ja Pakistania kohtaan. Myös Halonen myönsi, että tilanne on sanktioiden kannalta vaikea. Halonen kertoi, että EU:n ulkoministerit varasivat juuri äskettäin mahdollisuuden käyttää sanktioita. Niitä ei kuitenkaan ole vielä määrätty.

Tämä ei Halosen mielestä merkitse, että kansainvälinen yhteisö olisi aseeton. Hän vakuutti, että Intiaan ja Pakistaniin voidaan vaikuttaa, ja se myös aiotaan tehdä. Primakov perusteli kielteistä suhtautumistaan pakotteisiin ensinnäkin sillä, että pakotteet vahingoittaisivat väestöä. Se olisi väärin, koska väestö ei ole vastuussa maan johtajien tekemisistä.

Niin ikään pakotteet vahingoittaisivat Primakovin mielestä Intian ja Pakistanin naapurimaita. Ne eivät liioin ole vastuussa naapurimaiden toimista. Kaiken lisäksi pakotteet vaikuttaisivat Primakovin näkemyksen mukaan siihen suuntaan, että Pakistan ja Intia tuntisivat itsensä eristetyiksi. Sekään ei olisi hyvä asia, Primakov arveli.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.