Mainos

Primakov ja Talbott Barentsin neuvoston kokoukseen

Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov ja Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Strobe Talbott tapaavat Barentsin neuvoston kokouksessa, joka pidetään Pohjois-Ruotsin Luulajassa huomenna ja ylihuomenna. Ministereillä on näin tilaisuus keskustella kahden kesken Kuolan ydinjäteongelmien lisäksi mm. Irakin ja YK:n tulehtuneista suhteista.

Lähettämällä Talbottin kokoukseen Yhdysvallat osoittaa, että Pohjois-Eurooppa on sille erityisen suuren kiinnostuksen kohde. Primakovin mukanaolo on sen sijaan luonnollista: keskittyyhän Barentsin alueen yhteistyö pääasiassa juuri Kuolan ydinjätteiden siivoamiseen ja Venäjän ympäristötuhojen lievittämiseen.

Talbottin tulo ilahduttaa ruotsalaisisäntiä, sillä Talbottia pidetään Venäjä-asiantuntijana. Talbott on kääntänyt Nikita Hrushtshevin muistelmat englanniksi ja työskennellyt Moskovassa. Yhdysvallat haluaa saada tietoja siitä, mitä tapahtuu Barentsin alueelle sijoitettujen neuvostoaikaisten ydinasejärjestelmien jäännöksille. Yhdysvalloilla on Barentsin neuvostossa vain tarkkailijan asema.

Myös EU on Suomen ja Ruotsin EU-jäsenyyden myötä nyt entistä kiinnostuneempi Barentsin neuvoston työstä. Luulajan kokouksessa EU:n komissiota edustaa ulkoasiain komissaari Hans van den Broek. Suomesta kokoukseen matkustaa ulkoministeri Tarja Halonen.

Ei pikaisia tuloksia

Barentsin alueen yhteistyö käynnistyi Norjan aloitteesta vuonna 1993. Tavoitteena on lujittaa rauhaa ja turvallisuutta sekä pysäyttää alueen ympäristön tuhoutuminen. Konkreettisia tuloksia ei ole kuitenkaan juurikaan saavutettu. Monenlaisia selvityksiä on saatettu alulle ja niitä työstetään, mutta minkäänlaista aikataulua ongelmien ratkaisulle ei ole asetettu.

Valtiosihteeri Anders Bjurner Ruotsin ulkoministeriöstä sanoo, että olisi naiivia odottaa nopeita tuloksia: Barentsin alueen ongelmien ratkaisu vaatii kärsivällisyyttä. Ruotsalaiset kuvailevat tilannetta sanomalla, että "tunnelin päässä näkyy jo hieman enemmän kuin valoa".
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.