Presidentti Sauli Niinistö kertoo kuinka itsenäisyyspäivää vietetään poikkeusvuonna: "Linnassakin juhlitaan vähän toisella tavalla mitä aikaisemmin"

11:42
Näin Suomi juhlii itsenäisyyttä koronapandemian keskellä – tätä kaikkea on luvassa.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen itsenäisyyspäivää 6. joulukuuta vietetään poikkeuksellisella tavalla, joka antaa mahdollisuuden tarkastella Suomen menestystä uudella tavalla.

Koronapandemiasta johtuen perinteistä itsenäisyyspäivän vastaanottoa eli Linnan juhlia ei tänä vuonna vietetä lainkaan. Tiistaina 17. marraskuuta presidentti Sauli Niinistö tiedotti vaihtoehtoisesta tavasta, jolla itsenäisyyspäivää juhlistetaan tänä vuonna Suomessa. Niinistö painotti, että vaikka Linnan juhlia ei tänä vuonna olekaan, ei itsenäisyyspäivän juhlinta ole kadonnut mihinkään. Niinistö totesi, että useat suomalaiset ovat ennenkin juhlineet itsenäisyyspäivää kotoaan käsin – ja näin tehdään myös varsinkin tänä vuonna. 

– Täällä Linnassakin juhlitaan vähän toisella tavalla kuin mitä aikaisemmin ja täältä välitetään myöskin tunnelmia ja tuntumaa tuohon itsenäisyyden juhlaan, jota jokainen kohdaltaan viettää omissa oloissaan.

Niinistön mukaan "poikkeusjuhlat" ovat kenties tänä vuonna tapa katsoa Suomea "ainutlaatuisella tavalla silmiin" sekä reflektoida uusin keinoin Suomen menestystä eri osa-alueilla. 

Tämän lisäksi Linnan juhlat ovat tänä vuonna Niinistön mukaan perinteiden "painotusta ja kunnioitusta", sekä nuorten mielipiteiden esille tuomista. 

– Tulemme näkemään välähdyksiä eri puolilta Suomea, vähän maailmaltakin, ja tulemme siinä yhteydessä eri alueilta kuulemaan myöskin mitä asioita nyt pidetään tärkeinä. Paneudumme erikseen erilaisiin asiaryhmiin noissa aluekontakteissa. Ja sitten se varsinainen ohjelmaosuus: se tulee täältä Linnasta. 

– Minä uskoisin, että me kykenemme antamaan kyllä paljon sellaista joka jättää miettimistä ja jonka jokainen kyllä sitten tuntee myöskin. Oikeastaan näillä sanoilla kuvaisin tätä tämän vuoden itsenäisyyspäivän juhlintaa Suomessa, Niinistö summasi puheensa. 

Puheensa päätteeksi Niinistö vastasi tiedotustilaisuudessa toimittajien esittämiin kysymyksiin. Presidentiltä tiedusteltiin muun muassa, kuinka itsenäisyyspäivän poikkeuksellinen viettotapa vaikuttaa hänen omaan juhlapäiväänsä ja pystyykö hän kenties tekemään perheensä kanssa jotain sellaista, mikä normaalisti itsenäisyyspäivänä ei olisi mahdollista. 

– Tietysti ollaan liikuttu pääosin itsenäisyyspäivät vaimon kanssa eri tilaisuuksissa, niitä on kyllä tälläkin kertaa. Mutta toisaalta se ilta, me tulemme sen viettämään täällä Linnassa. Mutta varmasti siellä kotonakin jää hetkiä, vaikkapa kerrata sitä hienoa perinnettä kahden kynttilän sytyttämisestä ikkunoihin. 

Niinistön mukaan Linnassa ovat itsenäisyyspäivän aikana paikalla hänen sekä rouva Jenni Haukion lisäksi juhlalähetyksen esiintyjät sekä henkilökunta, joka vastaa ohjelman tuotannosta. Koronapandemian takia turvajärjestelyt ovat tiukat ja Presidentinlinnan henkilömäärä luonnollisesti rajattu. 

Presidentti vastasi tilaisuudessa myös tiedusteluun siitä, minkälainen asu hänen vaimonsa Jenni Haukion yllä nähdään juhlapäivänä ja onko presidentti jo nähnyt puvun. 

– En ole vielä nähnyt, myös pukeutuminen tietysti tulee hiukan muuttumaan, Niinistö vastasi naurahtaen. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja