Presidenttiehdokas Harkimo: Nämä asiat tekisin toisin kuin Niinistö

Harkimo: Orpon hallituksen budjetissa on "paljon sellaistakin, mitä en olisi ikinä tehnyt" 1:42
Harkimo: Orpon hallituksen budjetissa on "paljon sellaistakin, mitä en olisi ikinä tehnyt".

Liike Nytin presidenttiehdokas Hjallis Harkimon mukaan Petteri Orpon hallituksen budjetissa talouskasvua ei ole ajateltu tarpeeksi.

Kevään 2024 presidentinvaalien oikea laita on tukossa. Äänistä kisaavat ainakin Alexander Stubb (kok.), Olli Rehn (kesk.), Jussi Halla-aho (ps.) ja Mika Aaltola

Kyseisten nimien puristuksessa Liike Nytin presidenttiehdokas, puheenjohtaja Hjallis Harkimo on ollut gallupeissa pulassa. Viikon vanhassa Iltalehden kyselyssä Harkimo sai kannatusta nolla prosenttia. Kärjessä oli Pekka Haavisto (vihr.)

Vaikka pidempiaikainen vierailu Presidentinlinnassa jää Harkimolta näillä gallupluvuilla kaukaiseksi haaveeksi, ovat vaalit silti ehdokkaille oiva tilaisuus tuoda omia näkemyksiä esille.

– Presidentti-instituutiossa voisi olla rennompi ote, Harkimo sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Harkimon mielestä presidentti Sauli Niinistö olisi voinut ottaa tiuhempaankin kantaa Suomen sisäpolitiikkaan, liikkua enemmän ihmisten parissa ja ylipäätään olla aktiivisempi mielipidevaikuttaja.

– En tiedä, onko ollut puutteita, mutta voi ottaa enemmän kantaa asioihin, Harkimo jatkaa.

Harkimon mukaan on tosin "vaikea arvostella" sellaista presidenttiä, jolla on sellainen kannatus kuin Niinistöllä on.

Vaikka pientä moitittavaa löytyykin, toteaa Harkimo Niinistön olevan Suomen kaikkien aikojen paras presidentti. Erityisesti Harkimo sanoo arvostavansa tapaa, jolla Niinistö johti Suomen Natoon.

Kenestä presidentti? Haastattelussa Hjallis Harkimo 9:59
Katso Harkimon haastattelu kokonaisuudessaan.

Rakennusalalle tukea

Siinä missä presidentti Niinistöä Harkimo kritisoi silkkihansikkain, saa Petteri Orpon (kok.) johtaman hallituksen kasaama ensi vuoden budjetti tiukempia moitteita. Harkimon mukaan budjetista löytyy paljon sellaista, "mitä en olisi ikinä tehnyt".

– Talouskasvua ei ole ajateltu tarpeeksi. Voitaisiin kannattaa paljon enemmän yritysten investointeja, vapauttaa ne verosta ja laskea voiton veroa, jotta yritykset investoisivat. 

– Kokoomus ja perussuomalaiset ovat koko viime kauden huutaneet oppositiosta, että jos myydään valtion omaisuutta, pitää rahat investoida niin, että ne tuovat tulevaisuudessa rahaa. Nyt ei minun mielestäni tapahdu niin.

Erikseen Harkimo mainitsee Turku-Helsinki-junaliikenteen nopeuttamisen, jota hän pitää huonona sijoituksena. Niin sanotun tunnin junan rahoittamisen sijaan Harkimon mukaan Suomen pitäisi tukea omaa teollisuuttaan.

– Rakennusteollisuus menee syöksykierrettä alaspäin, en näkisi pahaksi tukea sitä. Rakennettaisiin vaikka vuokra-asuntoja. Kohta meillä ei ole mitään asuntorakentamista ja siitä tulee pullonkaula ja työttömyyttä, Harkimo sanoo.

Pitää päättää, mitä Suomi tekee Natossa

Toisin kuin monella muulla presidenttipelin kärkinimellä, on Harkimolla niukasti näkyvää poliittista ulkopoliittista kokemusta.

Harkimo luonnollisesti kiistää tämän olevan ongelma. Hän mainitsee olleensa mukana Suomen Nato-prosessissa "alusta loppuun".

– Istuin presidentin, pääministerin ja puheenjohtajan ryhmässä. Sain aika hyvät raportit siitä, miten Suomi toimii ja mikä on Suomen puolustus.

Harkimon mielestä Suomen pitää päättää, "mitä haluamme tehdä Natossa". Liike Nytin puheenjohtajan ratkaisu olisi lisätä Pohjoismaiden yhteistyötä sen jälkeen, kun Ruotsin Nato-jäsenyys leimataan.

Harkimon mukaan ulkopoliittisten kontaktien luominen ei ole sen kummallisempaa kuin liike-elämässäkään.

– Se ei tule ole olemaan mikään ongelma..

Vuoden 2024 presidentinvaalien vaalipäivä on 28. tammikuuta. Mahdollisen toisen kierroksen vaalipäivä on 11. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat