Ison pientalovalmistajan konkurssi yllätti kokeneen juristin: "Signaali siitä, että jotakin on pahasti pielessä"

Perinteikäs talotehdas Jukkatalot hakeutuu konkurssiin – Miten taloa rakennuttava voi suojata itsensä ja rahansa äkillisiltä yllätysuutisilta? 5:44
Kuluttajaliiton juristin Kristel Pynnönnen Anderssonin mukaan konkurssiin hakeutuneen Jukkatalon Oy:n verovelat olivat selvä merkki ongelmista.

Pientalovalmistaja Jukkatalo Oy ilmoitti tällä viikolla, että yhtiö on 29.8.2023 asetettu konkurssiin Oulun käräjäoikeuden päätöksellä. Jukkatalolta jäi noin 50 taloprojektia kesken. Monelle tämä saattaa tietää sekä rahan menoa ja aikataulujen paukkumista.

Rakennusalalla on jo pidemmän aikaa pelätty konkurssiaaltoa hankalan taloustilanteen takia. Jukkatalo Oy kertoi konkurssi-ilmoituksen yhteydessä, että taustalla on kustannusten viimeaikainen raju nousu, ennen muuta raaka-aineiden hintojen nousu.

Kuluttajaliiton juristin Kristel Pynnönnen Anderssonin mukaan konkurssiyhtiön asiakkaat saavat suojaa kuluttajansuojalaista.

– Siellä on aika hyvä suoja. Laki lähtee siitä, että maksetaan sen mukaan, miten rakennusprojekti on edennyt. Eli suorituksia ei tehdä etukäteen. Jos näin olisi sovittu, niin heillä pitää olla olemassa vakuus olemassa sitä varten, Pynnönen Andersson kertoo Viiden jälkeen ohjelmassa.

Korvaukset maksetaan etukäteen maksetuista lakisääteisistä vakuuksista. Kilpailu- ja kuluttajavirasto avaa kotisivuillaan kattavasti asunnonostajan turvaksi asetetut vakuudet. 

Suurin riski asiakkaan näkökulmasta liittyy juristin mukaan juuri siihen, jos rakennusprojekti jää kesken ja miten se saatetaan loppuun, mikäli konkurssipesä ei sitä tee.

– Sitä pitää nyt tässä [Jukkatalon konkurssin] tilanteessa odottaa ensin. Eli jäitä hattuun, odottaa mitä viestiä tulee konkurssipesästä. Vaikka ne pystyisivätkin siihen, niin viivästystä tulee, se ikävä puoli tässä kuluttajalle on, Pynnönen Andersson toteaa.

Konkurssi yllätti

Jukkatalo Oy on Suomen toiseksi suurin pientalovalmistaja. Kuluttajaliiton juristi kertoo itsekin yllättyneensä konkurssi-ilmoituksesta.

Juristi painottaa, että talokauppojen yhteydessä kannattaa ottaa selvää yrityksen taloustilanteesta etukäteen jo ennen sopimusneuvotteluita.

– Jos on tekemässä tämän tyyppisiä sopimuksia, niin sopimuskumppanista kannattaa ottaa selvää.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hankkii käsiinsä yhtiön luottotiedot, joista voi löytyä merkkejä ongelmista.

– Jukkatalon kohdalla kävi ilmi, että siellä on verovelkaa. Jos sitä on, niin se on jo aika huolestuttava merkki heidän tilanteestaan, Pynnönen Andersson kommentoi yleisellä tasolla.

Kuka tahansa voi ostaa verkosta yrityksen luottotieto- tai maksuhäiriö -raportin. Juristin mukaan on täysin sallittua pyytää tietoja suoraan sopimuskumppanilta.

– Jos toinen osapuoli kieltäytyy antamasta tietoja, niin se on jo mielestäni signaali siitä, että jotakin on pahasti pielessä. Näiden asioiden tulisi olla kunnossa.

Sopimukset kannattaa lukea huolella

Kuluttajaliiton juristi neuvoo, että vaikka kuluttajansuojalaki suojelee talokaupoille suuntaavia asiakkaita, niin sopimus kannattaa tarkastaa, että se varmasti noudattaa lain henkeä.

– Aina välillä huomaa, että löytyy niitä tahoja, jotka laittavat nimensä sopimukseen ilman, että on luettu kaikki kohdat tarkasti. Täytyy myöskin varmistaa, että ymmärtää sopimuksen ehdot, asiantuntija painottaa.
 

Lue myös:

    Uusimmat