Alexander Stubb ei aio pönöttää, mutta pitäisi presidentti-instituution silti ennallaan – "Maailmanpoliittinen tilanne erittäin rauhaton ja vaarallinen"

Alexander Stubb ei ravistelisi presidentti-instituutiota – ”Maailmanpoliittinen tilanne erittäin rauhaton ja vaarallinen” 2:47
Alexander Stubb ei ravistelisi presidentti-instituutiota – "Maailmanpoliittinen tilanne erittäin rauhaton ja vaarallinen"

Miten Alexander Stubb, joka on aikaisemmin kertonut vierastavansa politiikan pönöttämistä ja tietynlaista teatraalisuutta, istuisi presidentiksi? Muun muassa tähän kysymykseen Stubb vastasi vieraillessaan Huomenta Suomessa osana syksyn mittaan toteuttavia presidenttiehdokkaiden haastatteluita. 

– Presidentin tehtävään kuuluu paljon perinteitä ja kaavoja, joita minun mielestäni pitää kunnioittaa. Jokainen tuo presidentin tehtävään oman persoonansa, mutta se on kuitenkin sellainen instituutio, jota ei lähdetä ihan tuosta vain ravistelemaan, Alexander Stubb sanoo.

Stubb pitäisi presidenttinä kiinni muun muassa perinteisistä Linnan juhlista, uudenvuoden puheesta ja valtiopäivien avaamisesta. Presidentin tärkeimmäksi ja keskeisimmäksi tehtäväksi hän kuitenkin nostaa ulkopolitiikan hoitamisen yhdessä hallituksen kanssa.

– Tällä hetkellä me olemme sellaisessa maailmanpoliittisessa tilanteessa, joka on pitkälti erittäin rauhaton ja vaarallinen. Se on varmaan tärkeämpää kuin ne (presidentin) institutionaaliset tehtävät, Stubb sanoo.

Ulkopolitiikassa Stubb pyrkisi jatkamaan Suomen jo valitsemalla polulla yrittämättä heiluttaa sitäkään. 

– Jäsenyyksiä EU:ssa, Natossa ja tietysti myös YK:ssa vaalitaan ja niistä pidetään kiinni, koska siellä olemme ikään kuin kokoamme suurempia.

Toisen tärkeän pilarin muodostavat Stubbin mielestä kahdenväliset suhteet.

– Lähtisin siitä, että meillä pitää olla erittäin hyvät suhteet erityisesti Yhdysvaltojen kanssa. 

Stubb pitää tärkeinä hyviä suhteita myös esimerkiksi Saksaan, Ranskaan ja Britanniaan, mutta samalla Suomen pitää hänen mielestään katsoa kauemmas.

– Suomella pitää olla vahvat suhteet esimerkiksi Kiinan, Intian, Etelä-Afrikan ja Brasilian kanssa. Olen tyytyväisenä huomioinut, että tasavallan presidentti on tehnyt viime aikoina paljon matkoja myös globaaliin etelään, Stubb toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat