Mainos

Presidentti Niinistö suosii vapaata tyyliä

Presidentin ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan suhteet ovat hiertäneet Mauno Koiviston ajoista saakka. (Urho Kekkosen aikana niin hullunrohkeaa kansanedustajaa ei olisi löytynytkään, joka olisi uskaltanut presidentiltä jotakin kysyä.)

Syy ongelmiin on tiedonkulku.

Presidentti hoitaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, mutta ulkoasiainvaliokunnan informoiminen presidentin tekemisistä on tuottanut vaikeuksia.

Ulkoasianvaliokunta on valittanut ettei se saa riittävästi tietoa presidentin tekemisistä. Joskus presidentit ovat olleet sitä mieltä, että valiokunta puolestaan laulaa saamansa tiedot liian herkästi pitkin kyliä. Mauno Koiviston aikana valiokuntaa johtanut Markus Aaltonen (sd.) otti nokkapokkaa oikein kunnolla presidentin kanssa, eikä senkään jälkeen asia ole oikein luontevalla tavalla onnistunut. Tarja Halosen aikana keskustelua herätti varsinkin se, millaisia neuvotteluja Halonen käy venäläisten kanssa. Wikileaks-vuotojen valossa Kiinan Keisarikin tiesi hyvältä paavolippos-pohjalta paremmin mitä Halonen on venäläisten kanssa puhunut kuin uav.

Uuden presidentin myötä asia on taas ajankohtainen.

Miten presidentti pitää valiokunnan ajan tasalla?

Presidentti Sauli Niinistö otti asiassa aloitteen käsiinsä, eikä jäänyt odottelemaan valmista eduskunnan tai ulkoministeriön miettimää kattausta, mille paikalla hänet asetetaan. Jo sunnuntaina, neljäntenä virkapäivänään, Niinistö kutsui uav:n puheenjohtajan Timo Soinin (ps.) ja varapuheenjohtaja Pertti Salolaisen (kok.) Mäntyniemeen vapaamuotoiseen tapaamiseen keskustelemaan tiedonkulusta presidentin ja uav:n välillä.

Linnassa maanantaina järjestämässään ensimmäisessä lehdistötapaamisessaan Niinistö antoi ymmärtää, että tällaiset vapaamuotoiset tapaamiset ovat hänen tyylilajinsa jatkossakin.

"He tulivat tapaamaan sunnuntaina iltapäivällä ja me kävimme oikein rakentavan keskustelun - minä pidän tällaisesta joustavuudesta", Niinistö hehkutti.

Eli ensi merkit osoittavat, että Niinistö näyttää pyrkivän ratkomaan ikiaikaiset ongelmat spontaanilla tavalla. Aika näyttää, miten systeemi alkaa toimia ja säilyykö luottamus.

Samanlainen tavoite uudella presidentillä tuntuu olevan hallituksen suuntaan. Vaalikamppailun aikana Niinistö esitti vapaamuotoisia "Mäntyniemen iltakouluja", joissa presidentti ja hallitus voisivat vapaasti keskustella maailman ja maan asioista. Sana "iltakoulu" säikäytti monet uskomaan, että sen myötä Niinistö yrittäisi tehdä hallitukselle jonkin sortin koirakoulua.

Maanantain lehdistötapaamisessa Niinistö palasi asiaan ja toivoi, että presidentti voisi todella pitää hallituksen suuntaan epävirallisia ajatustenvaihtotilaisuuksia. Jos Mäntyniemi ei hallitukselle kelpaa, Niinistölle sopii kuuleman mukaan vaikka makkarailta Kesärannassa pääministerin virka-asunnolla.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) lupasi jo makkaraillan järjestää.

Eli ehkä makkarat vielä kärisevät Kesärannassa, kun Suomen herrat keskustelevat maan ja maailman vaikeista asioista.

Joka tapauksessa ensi päivät näyttävät siltä, että presidentti Niinistö suosii vapaata tyyliä.

Eri asia sitten on, miten pitkälle sillä jaksaa ja päsee. Vai pitääkö tulevissa ylämäissä vaihtaa perinteiselle?

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.