Presidentin paperit tulossa julkisuuslain piiriin

Tasavallan presidentin asiakirjat ovat tulossa julkisuuslain piiriin. Tätä ehdottaa valtioneuvoston kanslian työryhmä, johon kuului muun muassa presidentin kanslian edustaja. Nykyisin julkisuuslaki ei ulotu presidentin papereihin. Julkisuuslaki koskisi myös entisten presidenttien asiakirjoja.

- Vanha säännös ei ihan vastannut julkisuuslain säännöstä. Työryhmä päätyi ehdottamaan, että tähänkin kansliaan sovelletaan samaa säännöstä kuin muihinkin viranomaisiin, sanoo työryhmän puheenjohtaja, osastopäällikkö Auni-Maria Vilavaara valtioneuvoston kansliasta.

Julkisuuslain mukaan viranomaisten asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia, mutta laki ei ole koskenut tasavallan presidentin asiakirjoja. Presidentillä on ollut julkisuuslakia laajempi oikeus salata asiakirjoja "presidentin toimen hoitamiseksi". Muutos ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki presidentin paperit muuttuisivat jatkossa julkisiksi, vaan niitä voidaan salata julkisuuslain salassapitopykälien mukaan.

Työryhmän ehdotuksen mukaan presidentin kanslian asiakirjoista voisi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta itse presidentin papereista ei tällaista oikeutta olisi. Oikeusministeriö piti tätä valitusmahdollisuuden puutetta ongelmana ja asiaa pohditaan nyt jatkovalmistelussa.

Vilavaara kertoo, että lakiehdotuksen suhteen aikataulu on nopea. Se on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn viimeistään syysistuntokauden alussa.

Ehdotuksen mukaan myös entisten presidenttien arkistot tulisivat julkisuuslain piiriin. Tällaisessa tilanteessa nykyinen presidentti konsultoisi kuitenkin mahdollisuuksien mukaan presidenttiä, jonka asiakirjoista on kyse.

(MTV3)

Katso Jarkko Sipilän juttu (Seitsemän uutiset 8.5.2011)

Lue myös:

    Uusimmat