Mainos

Powell ja Ivanov tapasivat

Yhdysvaltain ulkoministeri on ensimmäisellä vierailullaan Lähi-idässä.

Colin Powell

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell ja Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov aloittivat tänään Egyptissä ensimmäisen suoran tapaamisensa. Keskustelujen tärkeimmäksi puheenaiheeksi odotettiin nousevan Yhdysvaltain suunnittelema ohjuspuolustusjärjestelmä, jota Venäjä vastustaa jyrkästi. Myös Lähi-idän rauhanprosessi ja Irakin tilanne olivat tapaamisen asialistalla.

Aamupäivällä Kairoon saapunut Powell sanoi suhtautuvansa venäläisen kollegansa tapaamiseen avoimin ja vilpittömin mielin. Hän lisäsi, että kokemus sotilaallisesti yhteistyöstä venäläisten kanssa antaa hänelle hyviä suuntaviivoja.

-Tästä alkaa Bushin hallinnon ja Putinin hallinnon yhteensitominen, Powell totesi toimittajille. Ulkoministerien tapaaminen oli ensimmäinen kerta, kun Venäjän ja Yhdysvaltain korkean tason edustajat kohtaavat toisensa sitten presidentti George W. Bushin virkaanastumisen.

Powell saapui tänään Egyptiin, ja vierailee vielä illalla Israelissa. Powellin on määrä käydä Israelin lisäksi niin palestiinalaisalueella kuin Egyptin lisäksi neljän muun Lähi-idän maan pääkaupungeissa. Tämän jälkeen hän matkustaa Brysseliin keskustelemaan Nato-maiden ulkoministerien kanssa.

Powell tapaa myös muiden muassa Egyptin presidentin Hosni Mubarakin. Matkustettuaan Israeliin Powell tapaa Sharonin ja virkaatekevän pääministerin Ehud Barakin sekä palestiinalaisten presidentin Jasser Arafati. Asialistalla ovat muun muassa Lähi-idän rauhanprosessi ja Irakin vastaiset pakotteet.

Palestiinalaiset osoittivat eilen mieltään Gazassa. He ovat raivoissaan Yhdysvaltain Irakin vastaisista ilmahyökkäyksistä ja pelkäävät Yhdysvaltojen yhtyvän Israelin pääministeriksi helmikuun alussa valitun Ariel Sharonin kantaan siitä, että palestiinalaisten kansannousun olisi loputtava ennen kuin Lähi-idän rauhanneuvotteluja voidaan jatkaa.

Eilisissä levottomuuksissa sai jälleen surmansa yksi palestiinalaismies, joka kuoli israelilaissotilaiden luoteihin Länsirannan alueella. Lähi-idän levottomuuksissa on syyskuun jälkeen kuollut jo noin 400 ihmistä.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.