Mainos

Powell ei taivu Israelin painostukseen

Yhdysvaltain ulkoministeri aikoo tavata Israelin painostuksesta huolimatta niin sanotun Geneven aloitteen arkkitehtejä. -Minulla oikeus tavata kenet tahansa, Powell toteaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell sanoo, että hänellä on oikeus tavata kenet tahansa, jolla on ajatuksia Lähi-idän rauhasta. Israel tähdensi aiemmin päivällä, että Powell tekisi virheen, jos hän tapaisi ns. Geneven aloitteen arkkitehtejä.

- Olen Yhdysvaltain ulkoministeri. Minulla on velvollisuus -- kuunnella kaikkia ihmisiä, joilla on mielenkiintoisia ajatuksia. Tämä ei millään lailla vähennä voimakasta tukeamme Israelin valtiolle, hän sanoi vierailullaan Tunisiassa.

Israel painosti aiemmin päivällä Powellia, jottei tämä tapaisi niin sanotun Geneven aloitteen arkkitehtejä. Geneven aloitteen nimellä kulkeva vaihtoehtoinen Lähi-idän rauhansuunnitelma on Israelin ja palestiinalaisten opposition laatima. Powell on ilmaissut halukkuutensa tavata opposition edustajia myöhemmin tällä viikolla Washingtonissa.

- Minusta Powell on tekemässä virheen. En usko sen auttavan edistämään prosessia, sanoi Israelin varapääministeri Ehud Olmert uutistoimisto Reutersille.

Aloitteen mukaan Israel vetäytyisi lähes kokonaan Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueilta. Lisäksi Jerusalemin hallinta jaettaisiin Israelin ja palestiinalaisten kesken. Aloitetta tukevat monet kansainväliset poliitikot, mutta sopimustekstillä ei ole sen paremmin Israelin hallituksen kuin palestiinalaisjohdonkaan siunausta.

(MTV3-STT-Reuters)

Lähi-idän tilanne on ollut esillä eri puolilla maailmaa. Uskonnolliset johtajat keskustelivat rauhanhankkeista Washingtonissa, EU ja Välimeren maat puolestaan Napolissa.
(Huomenta Suomi 03.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.