Mainos

Porvoon tuomiokirkon tuhopolton tuomiot pysyvät

Porvoon tuomiokirkon tuhopoltosta tuomittujen tuomiot pysyvät ennallaan. Sytyttäjä sai 6,5 vuotta vankeutta. Kaksi muuta syytettyä tuomittiin sakkoihin.

Helsingin hovioikeuden antamat tuomiot Porvoon tuomiokirkon tuhopoltosta jäävät voimaan. Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa, jota haki sytyttäjä ja toinen hänen tuomituista ystävistään.

Käräjöinti puolentoista vuoden takaisesta kirkkopalosta jatkuu kuitenkin nähtävästi jo ensi vuonna. Tuolloin alkaa vahingonkorvausoikeudenkäynti, jossa vakuutusyhtiö If vaatii kirkon sytyttäjältä miljoonakorvauksia maksamistaan vakuutuskorvauksista.

- Ajatuksena on tietysti se, että aiomme esittää vaateeksi täyttä summaa, mitä olemme seurakunnalle maksaneet, sanoo korvausinsinööri Kyösti Korventausta Ifistä.

Porvoon seurakuntayhtymä päättää mahdollisista vaateistaan syksyn kuluessa.

Palo vaaransi toistasataa ihmistä

Valitusluvan epääminen tarkoittaa sitä, että hovioikeuden keväällä antamat tuomiot ovat lopullisia. Hovioikeus langetti keväällä 19-vuotiaalle sytyttäjälle kuuden ja puolen vuoden vankeustuomion törkeästä tuhotyöstä. Tuomio oli kaksi kertaa kovempi kuin Porvoon käräjäoikeuden alkuperäinen ratkaisu.

- Hyvin valitettavaa, mutta korkein oikeus on asian ratkaissut, ja siihen on tyytyminen, kommentoi miehen asianajaja Jouko Pelkonen.

Hovioikeuden mukaan tuomikirkon palo vaaransi suuren määrän Vanhan Porvoon asukkaita. Palavat kekäleet lensivät kirkon paanukatosta jopa parin kilometrin päähän kirkonmäeltä ja jäivät kytemään puutalojen katoille ja pihoille.

Holmin mukana paloyönä olleet kaksi ystävää tuomittiin sakkoihin pelastusrikkomuksesta. Käräjäoikeus jätti heidän alunperin rangaistukseen tuomitsematta tapauksen saaman laajan julkisuuden takia.

Korjaus etenee aikataulussa

Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Heikki Hakamies kertoo, että korkeimman oikeuden ratkaisu oli huojentava mutta ei yllättävä.

- Tämä asia on saanut nyt lopullisen pisteen. Silloin kun hovioikeus ratkaisunsa antoi, niin pidimme sitä linjan mukaisena ja kävimme asian suhteen välitilinpäätöksen mielissämme, Hakamies kuvaa.

Tuomiokirkon korjaustyöt etenevät Hakamiehen mukaan täysin aikataulussa. Rakennus on tarkoitus saada valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä. Ehdottomana takarajana on vuoden 2009 maaliskuu, jolloin vietetään Porvoon valtiopäivien 200-vuotisjuhlaa.

Kirkon kunnostuksen lopullinen kustannusarvio on 5,4-5,6 miljoonaa euroa. Vakuutusyhtiö korvaa Hakamiehen mukaan 4,2 miljoonaa. Kansalaiskeräys ja erilaiset tukitilaisuudet ovat keränneet kirkolle parisataatuhatta, jonka päälle tulevat vielä tuet eri yhteisöiltä.

- Noin puoli miljoonaa euroa jää seurakuntayhtymän itsensä katettavaksi, kirkkoherra laskee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.