Porvoon puukotuksen taustalla tulehtunut huoltajuusriita – isä kaappasi lapsen Karibialle ja pahoinpiteli äitiä

Kolmevuotiaan tyttären murhasta epäilty 38-vuotias mies oli vienyt lapsen luvatta kotiseudulleen Karibialle ja pahoinpidellyt tytön äitiä.

Tiedot tulevat ilmi Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden syyskuun alussa antamasta päätöksestä nyt tapetun lapsen huoltajuusriitaan.

Päätöksen mukaan ranskalainen mies ja suomalainen nainen olivat tavanneet Pariisissa 2008. Mies oli muuttanut Suomeen ja avoparille syntyi tytär 2014.

Suhde päättyi 2016, mutta mies ei suostunut muuttamaan asunnosta pois. Mies häädettiin asunnosta oikeuden päätöksellä helmikuussa 2017. Sitä ennen äiti ja tytär olivat olleet kolme viikkoa turvakodissa. Syynä oli miehen naiseen kohdistama fyysinen väkivalta.

Häädön jälkeen isä oli useita kertoja vienyt lapsen yöksi pois vasten äidin tahtoa. Kaikkiaan tällaisia tapauksia oli keväällä kaksitoista.

Alkuvuodesta 2017 mies tuomittiin myös kolmesta pahoinpitelystä, jossa uhrina oli miehen toinen, alle 15-vuotias tytär.

Isä vei lapsen Karibialle

Kesäkuun alussa mies oli äidiltä salaa hankkinut tytölle Ranskan passin ja vienyt tämän kotiseudulleen Karibialle. Äiti kävi heinäkuussa hakemassa lapsen takaisin.

Huoltajuusriitaa puitiin Porvoossa oikeudessa elokuussa. Huoltajuusriitaa kuvailtiin oikeudessa tulehtuneeksi.

Naisen mukaan mies oli uhannut tappaa lapsen äidin ja itsensä, jos oikeuden päätös ei miellytä. Nainen halusi lapselle yksinhuoltajuuden, mitä mies vastusti. Pari oli riidellyt lapsen sukunimestä, äidinkielestä ja päiväkodista.

Miehellä ei ollut työpaikkaa tai vakituista asuntoa. Miehen mukaan nainen halusi viedä lapsen pois miehen elämästä. Mies koki, että häntä uhattiin poliisilla ja sosiaalitoimella. Mies kertoi, ettei hän voinut sietää viranomaisten väliintuloa.

Mies kertoi olleensa ennen elokuista käräjäoikeuden istuntoa ”räjähtämistilassa”.

Oikeus katsoi päätöksessä, että lapsen turvallisuuteen liittyi ”perusteltua huolta”.

Oikeus määräsi lapsen äidin huoltajaksi. Miehelle annettiin oikeus tavata lasta valvotusti enintään kaksi tuntia viikossa.

Mies ei tyytynyt päätökseen, vaan valitti siitä Helsingin hovioikeuteen.

Nainen oli hakenut miehelle lähestymiskieltoa, mutta asian käsittely on kesken.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja