3-vuotias tyttö menetti henkensä Porvoossa eilen tapahtuneen väkivallanteon seurauksena. Murhasta epäiltynä on pidätetty tytön oma isä, joka oli hakenut tytön luvatta kotoaan aiemmin samana aamuna.

Oikeuden asiakirjat piirtävät karun kuvan siitä, miten isä teki tytön äidin elämästä helvettiä. Hän ei suostunut muuttamaan pois eron jälkeen, vaan hänet jouduttiin helmikuussa häätämään muualle asumaan.

Äiti oli hakenut miehelle lähestymiskieltoa, mutta asian käsittely oli kesken.

Äiti haki tytön Karibialta

Äidin elämää mies pyrki kontrolloimaan, esimerkiksi pitämällä tämän autoa hallussaan omavaltaisesti.

Isä myös otti 3-vuotiasta tytärtään luokseen yöksi ilman äidin lupaa. Kertoja oli kevään aikana yhteensä 12. Tätä oli edeltänyt muun muassa äitiin kohdistuva väkivalta, minkä seurauksena tytär ja äiti olivat muuttaneet viikoiksi turvakotiin.

Kesäkuussa isä kaappasi lapsen mukaansa kotiseudulleen Karibialle rikkoen oikeuden väliaikaista päätöstä huoltajuudesta. Isän lomamatkaksi kuvailema matka päättyi vasta, kun äiti haki tyttären mukaansa heinäkuun puolivälissä. Tämän jälkeen hän haki lapsen huoltajuutta itselleen, mitä mies vastusti vahvasti.

Asian käsittelyn lähetessä elokuussa isän veli lähetti äidille tekstiviestin, jossa varoitti pelkäävänsä lapsen isän tekevän jotain tyhmää, ja kehotti naista vaihtamaan lukkonsa.

Käräjäoikeus määräsi huoltajuuden äidille

Tiedot käyvät ilmi Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden syyskuun alussa antamasta päätöksestä nyt tapetun lapsen huoltajuusriitaan.

Oikeus määräsi lapsen äidin huoltajaksi. Miehelle annettiin oikeus tavata lasta valvotusti enintään kaksi tuntia viikossa.

Mies ei tyytynyt päätökseen, vaan valitti siitä Helsingin hovioikeuteen.

Nainen oli hakenut miehelle lähestymiskieltoa, mutta asian käsittely on kesken.

Poliisin mukaan se sai eilen hätäkeskuksen kautta ilmoituksen, että lapsi otettu kotoa, ja isällä uskottiin olevan puukotusaikomuksia. Poliisin saavuttua paikalliseen leikkipuistoon tyttöä oli puukotettu niin, että tämä menehtyi matkalla hoitoon.

Tämä tapauksesta tiedetään:

 • Uhri on 3-vuotias tyttö, jonka äiti oli porvoolaisnainen ja isä ranskalaismies.
 • Teko tapahtui Porvoon keskustassa Lyseon leikkipuistossa.
 • Äidillä ja isällä oli käynnissä huoltajuuskiista, jonka aikana mies oli muun muassa kieltäytynyt muuttamasta yhteisestä asunnosta, pahoinpidellyt äitiä sekä vienyt lapsen luvatta kotiseudulleen Karibialle, josta äiti oli tämän hakenut takaisin noin kuuden viikon kuluttua.
 • Lapsen huoltajuus määrättiin naiselle, ja mies sai tavata tytärtään muutamia tunteja viikossa. Nainen oli hakenut miehelle myös lähestymiskieltoa ja on viettänyt tämän takia aikaa turvakodissa.
 • Naisen mukaan isä sanonut ystävälleen tappavansa äidin, lapsen ja itsensä, jos huoltajuuspäätös olisi hänelle epämieluinen. Isä kertoi oikeudessa valvomisen ja synkkien ajatusten vuoksi olleen ”räjähtämistilassa”, ja siitä seuraten sanonut kaikkea ”hölmöä”, joka oli otettu todesta. Hän kertoi luvanneensa isoäidilleen lapsen turvallisuuden olevan turvattu.
 • Miehellä on myös aiempi väkivaltatuomio teini-ikäisen tyttärensä pahoinpitelyistä.
 • Miehellä ei huoltajuuspäätöksen aikaan kesällä ollut Suomessa vakituista asuntoa tai toimeentuloa.
 • Lapsesta on tehty lastensuojeluilmoituksia kolmanten osapuolten, kuten viranomaisten toimesta.

Nämä kysymykset ovat avoimina:

 • Kuinka suunnitelmallinen teko oli vai syntyikö se jostain yllykkeestä? Oliko mies selvä ja syyntakeinen? Miestä päästään kuulustelemaan poliisin mukaan tiistaina, tulkin avustuksella.
 • Miehellä oli hallussaan teräase, oliko se otettu mukaan lapsen surmaamista varten?
 • Millaista väkivaltaa lapseen kohdistettiin?
 • Oliko miehen tarkoitus surmata myöhemmin myös muita henkilöitä, kuten tekopaikan lähistöllä työskentelevän äidin tai itsensä? Valittiinko tekopaikka tämä silmällä pitäen?
 • Kuinka aikaisin poliisi sai tiedon siitä, että isä on ottanut lapsen mukaansa? Kuka ilmoituksen teki? Miten lapsen vieminen käytännössä tapahtui?
 • Kuinka moni joutui todistamaan tekoa? Poliisi kertoo jo kuulustelleensa osaa silminnäkijöistä. Alueella on järjestetty myös kriisitukea. 

Rikostoimittajat Jarkko Sipilä, Pekka Lehtinen ja Tiia Palmén kertoivat tuoreeltaan tilanteesta teon taustojen tultua ilmi.​​​​

8:42

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Uusimmat

   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.