Lapsensa murhasta epäilty mies oli määrätty väliaikaiseen lähestymiskieltoon – äiti haki lähestymiskieltoa myös leikkipuiston lähelle

3-vuotiaan tyttärensä murhasta epäilty 38-vuotias ranskalaismies oli ollut ennen eilistä useasti aiemminkin poliisin kanssa tekemisissä. Isä haki lapsen eilen aamulla luvatta kotoa ja vei hänet Porvoon Lyseon leikkipuistoon. Siellä hän puukotti lastaan, joka kuoli vammoihinsa. Miestä epäillään murhasta.

Teon taustalla oli pitkittynyt huoltajuusriita lapsen vanhempien välillä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi syyskuun alussa päätöksensä lapsen huoltajuusriitaan. Päätös ei ole kuitenkaan lainvoimainen, sillä siitä on valitettu hovioikeuteen.

Käräjäoikeuden ei-lainvoimaisessa ratkaisussa lapsi määrättiin äitinsä huoltoon. Isälle määrättiin oikeus tavata lastaan valvotusti.

Oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että lapsesta oli tehty lastensuojeluilmoituksia myös kolmansien osapuolien toimesta. Ilmoitusten mukaan lapsi oli tukitoimien tarpeessa.

Poliisit kävivät asunnolla useamman kerran

Kolmevuotiaan lapsen äiti erosi tytön isästä jo alkuvuodesta 2016, mutta mies ei suostunut muuttamaan pois asunnosta eron jälkeen. Mies jouduttiin häätämään tämän vuoden helmikuun lopulla muualle asumaan.

Lapsi jäi asumaan äitinsä kanssa. Isä olisi halunnut, että lapsi jää vanhempiensa yhteishuoltoon.

Ennen häätöä porvoolaisnainen joutui miehen pahoinpitelemäksi. Nainen kävi tammikuun lopussa lääkärissä vammojensa vuoksi. Asiasta ei kuitenkaan ollut tehty rikosilmoitusta.

Oikeuden papereista ilmenee, että häädön lähestyessä helmikuussa fyysinen väkivalta pariskunnan kotona oli lisääntynyt, mutta tästäkään ei tehty rikosilmoitusta.

Poliisia tarvittiin käymään asunnossa kolme kertaa helmi-maaliskuussa 2017.

Häädön jälkeen isä otti 3-vuotiasta tytärtään luokseen yöksi ilman äidin lupaa. Kertoja oli viime maalis-toukokuun aikana yhteensä 12. Tätä oli edeltänyt muun muassa äitiin kohdistuva väkivalta, minkä seurauksena tytär ja äiti olivat muuttaneet viikoiksi turvakotiin.

MTV Uutisten erikoislähetys: Tämä Porvoon puukotuksesta tiedetään 8:42

Isä esti äidin ja lapsen menemisen turvakotiin

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus teki väliaikaisen määräyksen lapsen huollosta ja tapaamisesta huhtikuun 6. päivä tänä vuonna.

Seuraavana päivänä lapsesta tehtiin lastensuojeluilmoitus, koska isä oli estänyt äitiä ja lasta menemästä turvakotiin käräjäoikeuden istuntopäivänä. Poliisit pyydettiin jälleen paikalle.

Poliisin otettiin yhteyttä myös viime kesäkuussa, kun isä kaappasi lapsen mukaansa kotiseudulleen Karibialle rikkoen oikeuden väliaikaista päätöstä huoltajuudesta. Tästä tehtiin myös lastensuojeluilmoitukset.

Isän lomamatkaksi kuvailema matka päättyi vasta, kun äiti haki tyttären Karibialta mukaansa heinäkuun puolivälissä. Tämän jälkeen nainen haki lapsen huoltajuutta itselleen, mitä mies vastusti vahvasti.

Äiti allekirjoitti Karibialla päivää ennen kotiinpaluuta paperin, jossa isä saa tavata lasta yön yli. Äidin mukaan hän teki näin vain siksi, jotta saisi tuotua lapsen takaisin Suomeen. Tätä oikeus ei pitänyt pätevänä paperina.

Veli varoitti äitiä

Päivää ennen huoltajuusoikeudenkäyntiä elokuussa isän veli lähetti äidille tekstiviestin, jossa hän varoitti pelkäävänsä lapsen isän satuttavan heitä. Veli kehotti naista vaihtamaan lukkonsa.

Veli kertoi, että mies on uhannut tappaa naisen, itsensä ja heidän tyttärensä, ellei käräjäoikeuden ratkaisu miellyttäisi häntä. Mies kiisti uhkauksen.

Oikeudessa todisteena esitetyssä tekstiviestissä miehen veli oli varoittanut naista veljestään ja suositellut vaihtamaan asunnon lukot. Nainen myös kertoi, että mies oli joskus lyönyt 3-vuotiasta lasta käsille ja pakaroille.

Mies muun muassa kertoi, että hän on elänyt vaikeaa aikaa eron, riitojen ja työttömyyden takia. Lapsen turvallisuus ei hänen mukaansa kuitenkaan ollut uhattuna, vaan hän halusi olla hyvä isä lapsilleen.

Käräjäoikeus katsoi syyskuussa, että näyttö tappouhkauksesta jäi epämääräiseksi. Siitä oli toisen käden tietoa tai kuulopuheita, ja mies itse kertoi väsyneenä sanoneensa kaikkea "hölmöä".

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei vanhempien välillä ollut luottamusta eivätkä nämä kyenneet yhdessä päättämään lapsen asioista. Mies oli käyttäytynyt omavaltaisesti, koska hän oli pitänyt lasta toistuvasti luonaan vastoin äidin tahtoa ja vienyt lapsen luvatta maasta. 

Oikeus totesi, että isällä ja lapsella on hyvät ja läheiset välit ja määräsi isälle valvotun tapaamisoikeuden.

Äiti haki laajennettua lähestymiskieltoa

Lapsen äiti haki isälle laajennettua lähestymiskieltoa elokuussa. Siitä ilmenee, että äiti haki kieltoa myös aivan lähelle epäillyn henkirikoksen tekopaikkaa. Lähestymiskieltohakemus koskee sekä äitiä että heidän yhteistä lastaan, ja sen käsittely on ollut käräjillä kesken.

Äiti haki kellon ympäri ulottuvaa lähestymiskieltoa hänen ja lapsen kotiin sitä ympäröivine katualueineen, samoin kuin turvakodin ympäristöön.

Lisäksi hän haki aamusta iltaan ja suurimman osan viikkoa kattavaa lähestymiskieltoa työpaikalleen ja lapsen päiväkotiin niitä ympäröivine katualueineen. Äidin työpaikka sijaitsee lähellä Lyseon leikkipuistoa.

Lähestymiskieltohakemuksessaan nainen kertoo, että hän oli joutunut hakeutumaan tappouhkauksen takia lapsen kanssa turvakotiin.

Nainen vetosi hakemuksessa miehen aiempaan uhkaavaan käytökseen ja katsoi, että uhkausta tulee pitää erittäin vakavasti otettuna.

Lähestymiskieltoasiaa oli määrä käsitellä ensi maanantaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Miestä oli yritetty tavoittaa useita kertoja haasteen tiedoksiantoa varten, mutta siinä ei ollut onnistuttu, koska hänellä ei ole osoitetta Suomessa. Lokakuun lopussa mies etsintäkuulutettiin, jotta haaste saataisiin toimitettua hänelle.

Poliisi oli antanut miehelle väliaikaisen lähestymiskiellon 4. lokakuuta. Sitäkään ei ollut ilmeisesti saatu annettua tiedoksi miehelle.

Murhasta epäilty isä tuomittiin alkuvuonna käräjillä 30 päivän ehdolliseen vankeuteen toisen, teini-ikäisen tyttärensä kolmesta pahoinpitelystä vuodelta 2015. Vanhemmalla tyttärellä on eri äiti.

Itä-Uudenmaan poliisi kuulustelee tänään kolmivuotiaan lapsensa murhasta epäiltyä isää.

Lue myös:

    Uusimmat