Mainos

Rikostoimittajan kommentti: Porvoon puukotus kertoo äärimmäisestä julmuudesta ja sairaudesta

Porvoon puukotus on hirvittävä, kauhea, vastenmielinen ja kaiken kaikkiaan säälittävän raukkamainen teko, kirjoittaa rikostoimittaja Pekka Lehtinen.

Isä puukotti maanantaiaamuna veitsellä oman 3-vuotiaan tyttölapsensa julmasti kuoliaaksi. Hän teki sen kylmäverisesti lapselle tutussa ympäristössä, leikkipuistossa, sen jälkeen, kun oli luvatta hakenut pienokaisen tämän kotoa. Murhasi viattoman ja täysin puolustuskyvyttömän lapsen, jolla piti olla koko elämä edessä.

38-vuotiaan isän, Ranskan kansalaisen, tekoa ei voi ymmärtää. Ei mistään lähtökohdista. Ei mistään. Teko kertoo äärimmäisestä julmuudesta ja sairaudesta.

Miehen aiemmasta väkivaltaisuudesta oli olemassa paljon merkkejä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli syyskuun alussa määrännyt tytön huoltajuuden äidille. Lisäksi äiti oli lapsensa kanssa hakenut isälle lähestymiskieltoa elokuussa.

8:42

Ranskalainen mies ja suomalainen nainen olivat tavanneet Pariisissa 2008. Mies oli muuttanut Suomeen 2011 ja avoparille syntyi tytär 2014.

Suhde päättyi 2016, mutta mies ei suostunut muuttamaan asunnosta pois. Hänet häädettiin asunnosta oikeuden päätöksellä helmikuussa 2017. Sitä ennen äiti ja tytär olivat olleet kolme viikkoa turvakodissa. Syynä oli miehen naiseen kohdistama fyysinen väkivalta.

Häädön jälkeen isä oli kevään aikana vienyt lapsen yöksi pois vasten äidin tahtoa kaksitoista kertaa. Kaksitoista kertaa! Kesäkuun alussa mies oli äidiltä salaa hankkinut tytölle Ranskan passin ja vienyt tämän kotiseudulleen Karibialle. Äiti kävi heinäkuussa hakemassa lapsen takaisin.

Rajua ja oikeuden mukaan tulehtunutta huoltajuusriitaa puitiin Porvoossa oikeudessa elokuussa.

6:58

Mies oli uhannut tappaa lapsen äidin ja itsensä, jos oikeuden päätös ei miellytä.

Mies oli vastustanut sitä, että nainen saisi lapselle yksinhuoltajuuden. Hän kertoi olleensa ennen elokuista käräjäoikeuden istuntoa ”räjähtämistilassa”.

Oikeus katsoi päätöksessä, että lapsen turvallisuuteen liittyi ”perusteltua huolta” ja lapsen huoltajaksi määrättiin äiti. Miehelle annettiin oikeus tavata lasta valvotusti enintään kaksi tuntia viikossa. Mies ei tyytynyt päätökseen, vaan valitti siitä Helsingin hovioikeuteen.

Mies oli jo vuonna 2015 saanut ehdollisen vankeustuomion useista pahoinpitelyistä, jotka kohdistuivat häneen toiseen alaikäiseen tyttäreensä. Mies oli lyönyt alle 15-vuotiasta tytärtään Porvoossa vyöllä ympäri kehoa rangaistuksena siitä, ettei tytär ollut noudattanut kodin sääntöjä. Mies myönsi teot ja selitti niitä kulttuurisilla syillä. 

Suomessa on hyvin harvinaista, että yksittäinen 1-14 -vuotias lapsi joutuu henkirikoksen uhriksi. Porvoon tekotapakin taitaa olla ainutlaatuinen.

0:40

Helsingin poliisin entinen murharyhmän päällikkö Kari Tolvanen ei muista mitään vastaavaa omalta poliisiuraltaan. Myös KRP:n murharyhmän pomo Tero Haapala pitää tapausta poikkeuksellisena.

Suomessa lapsi on ollut henkirikoksen uhrina yleensä perhesurmissa, joissa isä tai äiti tappaa kotona kaikki.

Porvoon puukotuksessa vaikuttaa vahvasti siltä, että 3-vuotiasta lasta on käytetty huoltajuusriidassa koston välineenä järkyttävin seurauksin. Se on sairasta.

Lapsen äiti ja muut läheiset ihmiset eivät saa pientä tyttöä enää koskaan takaisin. Heille voimia suuressa surussa.

Maailma tuntuu tällaisina hetkinä erittäin synkältä ja epäoikeudenmukaiselta paikalta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.