Porvoon ampujat olivat valmiita tappamaan poliisin – ylikomisario kertoo nyt loukkaantuneiden poliisien voinnista: "Se on kuin lähipiiriin sattuisi"

6:31
Ylikomisario Jussi Huhtela kertoo, miten poliisien arki jatkuu Porvoon poliisiampumisten jälkeen.

On kulunut reilu viikko koko Suomea puhuttaneesta Porvoon poliisiammuskelutapauksesta. Tapausta, sen selvitystyötä sekä väkivaltaisen hyökkäyksen tehneiden veljesten oikeudenkäyntiä on seurattu tiiviisti niin kotimaisissa kuin kansainvälisissäkin medioissa.

Tapausta tutkittaessa selvisi, että Raymond Anthony Granholm ja Richard Nicholas Granholm toimivat suunnitelmallisesti: heidän tarkoituksenaan oli vahingoittaa poliisia tarkoituksenmukaisesti – he olivat valmiita tappamaan poliisin.

Veljekset avasivat tulen poliisia kohti Porvoon Ölstensin yritys- ja pienteollisuusalueella, minkä jälkeen alkoi takaa-ajo, joka päätyi kiinniottotilanteeseen Tampereen seudulla.

Kaksi poliisia loukkaantui ampumisissa. Molempien poliisien kerrotaan voivan tällä hetkellä olosuhteisiin nähden hyvin ja he keskittyvät kuntoutumiseen.

On sanomattakin selvää, että tämänkaltainen suunnitelmallinen toiminta ja poliisia kohtaan kohdistettu täsmäisku vaikuttaa myös viranomaisten arkeen vähintäänkin ajatuksen tasolla.

Tapahtunut nostatti pintaan monia tunteita

Tapahtunut vetää hiljaiseksi myös paljon nähneen ylikomisario Jussi Huhtelan.

– Näin hieman yli viikon jälkeen tapahtumista ja ottaen huomioon tapahtumien vakavuuden, tilanne on nyt ihan hyvä, Huhtela kuvailee Porvoon poliisilaitoksen tämänhetkistä tunnelmaa MTV Uutiset Live -lähetyksessä.

Huhtelan mukaan tapahtunut on nostattanut pintaan monenlaisia tunteita – sekä osuman saaneissa poliiseissa, koko Porvoon poliisilaitoksen että muiden poliisilaitosten henkilöstöissä.

– Porvoo on tässä meidän isossa poliisilaitoksessa tavallaan aika pieni ja perinteinen poliisiasema, jossa ihmiset ovat saattaneet tuntea toisensa vuosikymmeniä jopa ja työyhteisöt ovat hyvin tiiviit: voidaan olla perhetuttuja ja kaikki tuntevat toisensa… Se on kuin lähipiirin sattuisi, kyllä ne on isoja asioita, Huhtela kuvailee.

Henkilöstön kanssa käytävät keskustelut kestävät pitkään

Huhtela on käynyt tiivistä keskustelua apulaispäällikön johdolla poliisilaitoksen henkilöstön kanssa. Hänen mukaansa keskustelua tullaan käymään jatkossa enemmänkin, jolloin puhutaan niin sanotusta esimiestyöstä, joka etenee kolmessa eri portaassa.

– Ykkösprioriteetissa on nämä meidän loukkaantuneet poliisit, sitten toisessa aallossa on kyseinen vuoro, jossa poliisit työskentelivät ja sitä kautta Porvoon työyhteisö. Sitten niin sanotussa kolmannessa aallossa koko poliisilaitos, Huhtela kuvailee tapauksen jälkipuinnin etenemistä.

Sen lisäksi, että poliisilaitoksen johto käy keskustelua henkilöstön kanssa, henkilökunnalla on myös mahdollisuus saada keskusteluapua työterveyspalveluiden kautta.

Arvaamaton ja impulsiivinen toiminta on lisääntynyt

Vaikka Porvoon poliisiammuskelut olivatkin tarkkaan harkittu isku poliisia vastaan, Huhtelasta viranomaisten ei tulisi antaa tilanteen aiheuttaa pelkoa

– Suomihan on periaatteessa turvallisempi kuin koskaan aikaisemmin. On vähän niin, että ongelmia kasaantuu aika pienelle porukalle meidän väestöstä, mutta heillä voi sitten olla tosi paljon ongelmia. Poliisi on yleensä se viranomainen, joka ensimmäisenä ja usein miten ongelmissa olevia ihmisiä kohtaa. Tietyllä tapaa arvaamattomuus ja impulsiivisuus on lisääntynyt. Se on tietysti yksistressitekijä meidän kenttäpoliisien työssä.

Huhtela kuitenkin vakuuttaa, että arki rullailee Porvoon poliisiasemalla olosuhteisiin nähden hyvin. Kuten monissa vaikeissa ja elämää järisyttävissä tilanteissa, myös tämän tapauksen kohdalla aika parantaa haavat.

Juttua muokattu 4.9. klo 11.50: Korjattu juttuun ylikomisarion nimeksi Jussi Huhtela, aiemmin nimi oli kirjoitettu virheellisesti Huhtala.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja