Porvoon poliisiampujien toiminta hämmentää yhä: Poliisi joutuu hakemaan tutkinnalle lisäaikaa, sillä kysymysmerkkejä riittää – "Halutaan olla varmemmalla pohjalla"

7:08
Oliko Porvoon poliisiampumisen motiivina kosto? Näin rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä arvoi aamun mediatietoja

Porvoon poliisiampumisten tutkinta kestää aiottua pidempään, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho MTV Uutisille.

Käräjäoikeudelta pyydetään syytteen nostamisen määräajan siirtoa, sillä tutkinta on yhä kesken. Huhta-aho kertoo poliisin toivovan syyttennoston määräpäivän siirtymistä huhtikuulle.

Asiassa on kyse elokuussa sattuneesta välikohtauksesta, jossa kaksi ruotsalaismiestä ampui kahta poliisimiestä ja pakeni sitten virkavaltaa autolla vaaratilanteita aiheuttaen. Rikokset tapahtuivat Pirkanmaan ja Itä-Uudenmaan alueella.

Poliisilla epäily teon taustoista

Huhta-aho kertoo, että poliisilla on yhä paljon selvitettävää tapauksen liittyen. Yhä on osin epäselvää, mitä missäkin vaiheessa on tapahtunut.

Poliisilla on kuitenkin omat epäilyksensä tapauksen taustoista, mutta Huhta-aho ei aio kertoa niistä ennen kaiken varmistumista.

– Ne eivät julkisuuteen kuulu. Ne ovat keskeneräisiä ja ehkä sinänsä puutteellisia, Huhta-aho sanoo.

– Halutaan olla varmemmalla pohjalla, hän perustee viranomaisten vaikenemista.

Rikosnimikkeet yhä epäselviä

Tapausta tutkitaan ainakin kahtena murhan yrityksenä, mutta epäiltyjen rikosten lukumäärä voi kasvaa.

Poliisi pohtii tutkinnan loppusuoralla syyttäjän kanssa sitä, mihin rikoksiin mieskaksikko syyllistyi paetessaan poliisia ja ampuessaan laukauksia ajoneuvostaan. Mahdolliset rikosnimikkeet liikkuvat laajalla skaalalla vaaran aiheuttamisesta aina virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen ja murhan yritykseen.

Poliisin mukaan tilanne muuttui nopeasti ja siinä oli hyvin erilaisia vaiheita. Siksi rikosnimikkeitä ei ole vielä lyöty lukkoon.

– Ei ole ihan yksinkertaista, Huhta-aho kuvailee rikosnimikkeiden määrittelyä.

Vain sattuma suojasi pahemmilta seurauksilta

Huhta-ahon mukaan takaa-ajo sisälsi itsessään huomattavia vaaratilanteita. Pakoautoa oli kuljetettu kovaa vauhtia muun muassa kevyen liikenteen väylällä.

– Oli vain sattumasta kiinni, ettei käynyt vakavammin kuin nyt on käynyt.

– Siihen puoleen tuntiin on sisältynyt paljon ja sen dokumentointi on ollut haastavaa, Huhta-aho sanoo.

Poliisi kerää ”tiedonmurut” yhteen

Huhta-ahon mukaan lopullisella rikosnimikkeiden määrittelyllä ei kuitenkaan ole kiire, sillä tutkinta etenee joka tapauksessa samalla kaavalla. Kun tapahtumiin liittyvät faktat on saatu kerättyä kokoon ja järjesteltyä, myös rikosnimikkeet selviävät.

– Kun nämä tiedonmuruset on pistetty yksiin, selviää miltä se siinä näyttää.

Hän kuitenkin toteaa, että jos tapauksia tullaan lopulta pitämään murhan yrityksinä, ”yhden käden sormet eivät riitä” tapausten laskemiseen.

5:08
Porvoon poliisiampujien isä MTV Uutisille: "Minulla ei ole mitään käsitystä motiivista – pojat aina kunnioittivat poliiseja"

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja