"Blue light sabotage" – Ruotsissa viranomaisten hälyttäminen tekaistulla verukkeella on jo ilmiö, jolle on lanseerattu oma termi

Mistä Porvoon ampumatapaus kertoo? 7:29
Kokoomuksen Kari Tolvanen ja Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne keskustelivat Huomenta Suomessa siitä, mistä Porvoon ampumistapaus kertoo.

Viikonloppuna poliisiin kohdistui kolme hyökkäystä, joihin liittyi ampuma-ase. MTV:n Huomenta Suomessa keskusteltiin, mistä Porvoon poliisiampumiset kertovat.

Kokoomuksen kansanedustaja ja Helsingin poliisin väkivaltayksikön virkavapaalla oleva johtaja Kari Tolvanen sanoo, että Porvoon ampumiset vaikuttavat yhtä häikäilemättömiä kuin Tehtaankadun poliisimurhat, koska poliisi johdateltiin tietoisesti ansaan, jonka jälkeen alettiin ampua. 

Vuonna 1997 tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen ryösti Hotelli Palacen kassan Helsingin Etelärannassa ja ampui pakomatkallaan Tehtaankadulla kaksi poliisia. Tolvanen oli mukana jutun tutkinassa.

Poliisiin kohdistuva väkivalta kaksinkertaistunut

Tilastojen mukaan poliisiin kohdistuva väkivalta on kaksinkertaistunut Suomessa tällä vuosituhannella, vaikka ampumiset ovatkin yhä harvinaista.

Tolvasen mielestä kyse on laajemmasta yhteiskunnallisesta ilmiöstä, koska häirintä ei kohdistu pelkästään poliiseihin, vaan myös muuhun hälytysajoneuvojen henkilökuntaan kuten ensihoitajiin ja pelastajiin.

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinteen mukaan Ruotsissa on lanseerattu termi "blue light sabotage", joka tarkoittaa hälytysajoneuvojen henkilökuntaan kohdistuvaa häirintää siten, että hälytetään viranomaisia paikalle tekaistulla verukkeella.

– Mitään ei ole tapahtunut, mutta kiviä ja pyrotekniikkaa tulee niskaan, Rinne kuvailee.

Hänen mielestään tällaiset uutiset Ruotsin virkaveljiltä ovat erittäin valitettavia ja toivoo, että Suomessa säästytään kyseiseltä ilmiöltä.

"Poliisin resurssien laskeminen oli sixpack-hallituksen suuri virhe"

Rinne ja Tolvanen ovat yksimielisiä siitä, että Suomen täytyy tietoisesti tehdä toimia, joilla ennaltaehkäistään tilanteen pahentuminen. Sellaisia toimia ovat esimerkiksi poliisin resurssien turvaaminen.

– Kyllä me tarvitaan poliisi, joka pystyy toimimaan ja palvelemaan kansalaisia, sekä nauttii kansalaisten luottamusta, Rinne sanoo.

– Sen uskon olevan resepti tulevaisuuteen.

Tolvasen mukaan vuonna 2011 Kataisen johtama, niin kutsuttu "sixpack-hallitus" teki suuren virheen supistessa poliisin resursseja.

– Syy on meidän, Tolvanen sanoo ja muistuttaa, että hallitukseen kuului tuolloin kokoomuksen lisäksi sosiaalidemokraatit, ruotsalainen kansanpuolue, vihreät, kristillisdemokraatit sekä vasemmistoliitto.

Hallituskaudet ylittävä turvallisuusbudjetti

Tolvasen mielestä nyt tarvitaan korjausliike, johon 300 poliisia ei riitä. Hänen mielestään toimet vaativat koko yhteiskunnan osallistumista esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisynä ja järjestäytyneen rikollisuuden ehkäisemällä.

Poliisijärjestöjen Liiton Rinne toivoo myös turvallisuusbudjettia, joka olisi laadittu pidemmälle kuin yhden hallituskauden ajalle.

Lisäksi hän muistuttaa, että valmistuville poliiseille pitää olla tarpeeksi virkoja auki, etteivät he valmistu kortistoon.

– Kaikille poliiseille on kyllä työtä, hän toteaa.

"Poliisien ajatukset ovat haavoittuneiden virkaveljien luona"

Poliisille viime viikonloppu oli tosiaan synkkä: lauantaina poliisin kasvoja päin ammuttiin ilma-aseella, ja sunnuntaiyönä kahta poliisia ammuttiin Porvoossa.

Jyväskylässä poliisi ei loukkaantunut, mutta Porvoon tapauksessa haavoittuneista poliiseista toinen oli vielä eilen sairaalahoidossa.

– En usko, että Suomessa on yhtään poliisia, joka ei tällä hetkellä miettisi näitä kahta virkaveljeä, sanoo Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Rinne.

Hänen mukaansa poliisit kuitenkin tiedostavat, että heidän työssään voi tulla vastaan vaarallisia tilanteita. Rinteen mukaan hallittuja riskejä täytyy joskus ottaa.

Poliisi joutuu Rinteen mukaan sisäistämään jo ensi kertaa partioautoon astuessa, että pitää pystyä puolustautumaan ja turvaamaan sivullisia, vaikka vastassa olisi ampuma-ase.

Hänestä on myös hienoa, että käytännöt käsitellä asioita ovat muuttuneet kuluneilla vuosikymmenillä siten, ettei poliisien tarvitse olla aina kovia ihmisiä, jotka kestävät kaiken.

– On tärkeää, että voimme ammattilaisten kanssa purkaa se tilanne, jotta voimme tulla sitten ammattitaitoisesti tulla seuraavaan vuoroon, Rinne sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat