Mainos

Portugalin hätälainalla ostetaan vain aikaa

Portugalin euromailta pyytämällä hätälainalla ostetaan ainoastaan aikaa uuden hallituksen muodostamiseen asti, sanoo Sampo Pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

- Tässä pelataan nyt aikaa vastaan. Portugalin hallitus ei ole pystynyt tekemään menoleikkauspäätöksiä ja nyt odotetaan kesän vaaleja ja seuraavan hallituksen toimintaa. Menoleikkauksia ja veronkorotuksia on pakko tehdä, Kuoppamäki sanoo.

Portugalin on arvioitu tarvitsevan noin 60-80 miljardin euron hätälainan euromaiden vakausrahastolta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta. Suomen takausvastuut tukipaketissa olisivat valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan noin 1,2 miljardin euron luokkaa.

Italia seuraavana jonossa?

Kun Kreikka joutui ensimmäisenä euromaana pelastettavien listalle, moni ei uskonut, että talouskriisi voisi levitä näin laajalle. Joidenkin analyytikkojen mukaan Portugali saattaa kuitenkin olla viimeinen avuntarvitsija.

Riskialttiit maat eivät kuitenkaan lopu Portugaliin. Espanjan lisäksi myös Italian tilanne on huolestuttava.

- Italialla on tällä hetkellä velkaa 120 % maan bruttokansantuotteesta. Se on pitkään selviytynyt velkataakkansa kanssa ja sillä on suuria ongelmia, mutta en usko, että kriisi kärjistyy tällä hetkellä, Kuoppamäki sanoo.

Katso Sampo Pankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen haastattelu: (Huomenta Suomi 8.4.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.