Mainos

Portugali äänestää abortin sallimisesta

Äänestyksen tulos hyväksytään vasta, jos yli 50 prosenttia äänioikeutetuista äänestää.

Portugalin asukkaat äänestävät sunnuntaina Euroopan tiukimpiin kuuluvan aborttilain höllentämisestä. Mielipidemittausten mukaan abortin sallimista kannattavat olisivat nousemassa enemmistöön, mutta vastustajat ovat lisänneet kannatustaan kansanäänestyksen alla.

Kysymys abortista jakaa voimakkaasti maata. Usein jakolinjat kulkevat nuorten ja vanhojen sekä maaseudun asukkaiden ja suurkaupunkilaisten välillä.

Äänestyksen tulos hyväksytään vasta, jos yli 50 prosenttia äänioikeutetuista äänestää.

Abortin saa nykyisin Portugalissa 12. raskausviikkoon asti vain, jos äidin henki on vaarassa, sikiö on epämuodostunut tai raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta. Sosialistien esityksen mukaan abortin saisi vastaisuudessa kymmenen ensimmäisen raskausviikon aikana ilman erityistä syytä.

Sosialistinen pääministeri Jose Socrates on kampanjoinut lain muuttamisen puolesta. Pääministerin mielestä laittomat abortit ovat kansallinen häpeä ja Portugali olisi mitä pikimmin saatettava muun Euroopan tasalle aborttikysymyksessä.

Tuhansia laittomia abortteja

Portugalin tiukka laki ei ole estänyt jopa 40 000:ta naista teettämästä vuosittain aborttia. Niitä tehdään salassa yksityisillä klinikoilla tai vaarallisilla menetelmillä kotona. Monet ohittavat kiellon matkustamalla naapurimaahan Espanjaan.

Portugalilaisiin sairaaloihin saapuu vuosittain yli tuhat aborttia yrittänyttä. Naisjärjestöjen mukaan yli sata naista on kuollut aborttiin liittyviin komplikaatioihin kahden vuosikymmenen aikana. Laittomien aborttien tekijöitä uhkaa jopa kolmen vuoden vankeustuomio.

Katolinen kirkko on varoittanut moraalisesta rappiosta, jos abortit sallitaan. Bragancan piispa Antonio Moreira Montes vertasi aborttia Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin hirttämiseen sanoen, että abortti on eräänlainen kuolemanrangaistus.

Lain lieventämistä vastaan kampanjoiva ei-puoli on varoittanut, että kyllä-ääni kansanäänestyksessä lisää aborttien määrää, nostaa terveydenhoitokustannuksia ja luo paineita höllentää myös muita lakeja.

Portugalissa äänestettiin jo 1998 abortista. Ei-äänet saivat tällöin pienen enemmistön, mutta äänestys todettiin pätemättömäksi, koska vain 31 prosenttia ihmisistä kävi äänestämässä. Silloinen pääministeri Antonio Guterres, harras katolinen, kampanjoi aborttia vastaan.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.