Pörssirikkaita syntyi myös vaikeana sijoitusvuonna

Vaikka osakkeiden hintakehitystä kuvaava Hex-indeksi putosi 12 kuukauden aikana 37 prosenttia, osa sijoittajista kasvatti vuoden aikana selvästi pörssisalkkujensa arvoa.

Parhaiten osakkeilla pelanneet rikastuivat jopa kymmeniä miljoonia euroja, kertoo Arvopaperi-lehti. Eniten osakesalkkunsa arvoa lisäsi muovi-imperiumin keulahahmo Erkki Etola. Hänen pörssirikkautensa kasvoi 30 miljoonaa euroa 138 miljoonaan euroon. Pörssin onnekkaita olivat myös Jouko Brade, Laakkoset ja Henrik Kuningas, jotka vaurastuivat 15-20 miljoonaa euroa. He ovat sijoittaneet suuren osan varoistaan vuoden nousijoihin Orioniin ja Instrumentariumiin. Brade on osakekurssien ammattilainen, sillä hän on luonut vaurautensa pelkästään sijoittamalla.

Kaikilla suursijoittajilla ei mennyt yhtä hyvin. Rauno Puolimatkan salkun arvosta katosi vuodessa miltei 40 miljoonaa euroa, ja pörssisalkku on enää 15 miljoonan arvoinen. Puolimatka menetti omaisuutensa Jippii Groupin romahduksessa.

Herlinit ja Erkot kärkikolmikossa

Arvopaperi-lehti selvitti neljättä kertaa, ketkä ovat Suomen sata pörssirikkainta. Lehden laskelmat perustuvat toukokuun lopun osakekursseihin.

Pörssirikkaiden kärkikolmikko pysyi samana kuin viime vuonna. Listan ykköset eli Koneen pääomistajat Herlinit kasvattivat yhtiönsä kurssinousun ansiosta eroa SanomaWSOY:n Aatos Erkkoon. Herlinien pörssiomaisuus kasvoi noin 688 miljoonaan euroon, kun taas Erkon omaisuus supistui 512 miljoonaan euroon. Erkon suvulla on pörssirikkaiden listalla kuitenkin vahva edustus, sillä listan kolmosena on Aatos Erkon viime vuonna kuolleen sisaren Patricia Seppälän perikunta reilun 379 miljoonan euron pörssiomaisuudellaan. Yhteenlaskettuna Erkon ja Seppälän perikunnan pörssiomaisuus päihittää siis kevyesti Herlinin hissisuvun.

Pörssirikkaiden listan nelos- ja viitossijat menevät Hartwallin panimosuvulle, Peter Hartwallin ja hänen sisarensa Anna Thermanin perheille. Perheiden nousua listalla avitti Hartwallin helmikuinen yhdistyminen brittiläisen Scottish & Newcastle -panimon kanssa. Fuusion ansiosta Hartwallin osakekurssi nousi vuodessa yli 50 prosenttia.

Tietoturva-alalla laskua

Vuoden 2000 pörssilistan kärkipaikan nappasi F-Secure -tietoturvayhtiön johtohahmo Risto Siilasmaa. Hänen silloinen yli 800 miljoonan euron pörssiomaisuutensa on sittemmin saanut kyytiä.

Tämänvuotiselta listalta Siilasmaa löytyy sijaluvulta 27, sillä miehen pörssiomaisuus on keventynyt peräti yli 750 miljoonalla eurolla. Toinen tietoturvajohtaja, SSH-yhtiön Tatu Ylönen oli viime vuoden listalla yhdeksäs reilun 126 miljoonan euron pörssiomaisuudellaan. Siilasmaan lailla Ylönen on lasketellut vinhasti listalla alaspäin. Pörssiomaisuuden keventyminen noin sadalla miljoonalla eurolla pudotti Ylösen sijalle 48.

Arvopaperi-lehden mukaan varmin tie vaurauteen Suomessa on yrityksen perustaminen ja menestystarinan luominen. Vain harva suomalainen on päässyt pelkällä sijoittamisella osakepohattojen äveriäimpään kastiin. Useimmat pörssirikkaat ovat pikemmin yhden yrityksen suuromistajia kuin varsinaisia sijoittajia, lehti kiteyttää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat