Mainos

Pörssipäivä

Viikon viimeinen pörssipäivä oli täysi floppi. Helsingin Arvopaperipörssin uusi ja "hieno" australialainen kaupankäyntijärjestelmä ei ottanut perjantaisessa lanseerauksessa millään toimiakseen. Aamulla osa välittäjistä näki osakkeiden tarjoustasoja, mutta useilta puuttui noteerausten lisäksi myös tukku arvopapereita.

Vikaa tarkkailtiin sijoittajapiireissä hermostuneesti, sillä kaupanteon edellytykset jäivät olemattomiin. HEX selvitteli parhaansa mukaan tapahtunutta, mutta kello 15 kaupankäynti jouduttiin keskeyttämään kokonaan. Kello 17 pillit pantiin virallisesti pussiin ja maanantaina viikonlopun jälkeistä intoa täynnä kaupankäyntiin yritetään taas päästä uudelleen.

Ikävä episodi ei liiemmin ruusuja pörssin rinnuksiin lisännyt. Syksyllä Helsingin Arvopaperipörssi yritti parantaa kilpailutilannetta pidentämällä aukioloa puolella tunnilla, sillä muutoin Tukholman ja Lontoon pörssi olisivat vieneet liian suuren osan. Tämän päiväinen näytös nakertaa luottamuksesta ison siivun, minkä paikkaamiseen menee joka tapauksessa kauan. Toivottavasti tämä tunarointi ei vedä ulkomaisten sijoittajien mielenkiintoa ja rahoja suomalaisista pörssiyhtiöistä, sillä sen jälki olisi tämän päiväistäkin kauheampaa katseltavaa.

Kaupankäynnin keskeydyttyä yleisindeksi näytti 0,4 prosentin plussaa. Vedossa oli metalliyhtiöistä Rauten lisäksi Rauma ja Rautaruukki, jotka kaikki olivat yli parin prosentin nousussa. Nokiaa tehtiin aamulla hiukan 600 markan alapuolella, josta se jo kotimaassa paranteli tasaluvun yläpuolelle. Vaihtoa pörssilistalle kertyi ennen keskeytystä vain reilut 300 miljoonaa markkaa. Tukholmassa Nokiaa tehtiin iltapäivällä kuusi kruunua kallistuneeseen 860 kruunuun, mikä vastasi reilua 602 markkaa. Yhdysvalloissa ADR-todistus maksoi ensimmäisellä tunnilla noin 109 dollaria, mikä vastasi dollarin 5,55 markkakurssilla laskettuna jo 604 markkaa.

Euroopan pörsseissä päivä oli eilisen laskun jälkeen taas nouseva. Frankfurtissa Dax-indeksi vahvistui 0,9 prosenttia ja Lontoossa FT-SE indeksi oli reilun prosentin plussalla. Tukholmassa yleisindeksi oli myöhään iltapäivällä 0,8 prosenttia eilisen yläpuolella.

Yhdysvalloissa osakemarkkinat aukesivat odotetusti ylöspäin. Eilisen hienoisen laskun jälkeen myös teollisuusosakkeet lähtivät reippaaseen nousuun. Tunnin pelin jälkeen Dow Jones näytti 0,4 prosentin plussaa. Teknologiaosakkeet vahvistuivat myös samaa luokkaa. Nokia oli kello 17.30 Suomen aikaa noin 602 markassa.
(STT-Boss Information Oy)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.