Mainos

Porovoimaa EU:n talouskriisiin – Saariselällä hiihdettiin ja väännettiin palomuurista

Lapin taian toivotaan synnyttävän uusia ideoita EU:n talouskriisin selättämiseen. Kourallinen EU-maiden ministereitä ja talousinstituutioiden väkeä vastasi Suomen kutsuun saapua Saariselälle talousasioiden aivoriiheen.

Vieraat käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja painostavat Suomea hyväksymään EU:n kriisirahaston kasvattamisen.

– Saamme hiihtää vain, kun neuvottelemme samalla, naurahti Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy kysymykseen retriitin ohjelmasta ja aikataulusta.

Vaikka tunnelma on kevyt, asia on vakava.

– Olemme lievässä taantumassa, summasi EU:n talouskomissaari Olli Rehn Euroopan taloustilanteen.

Rahoitusmarkkinoilla on eletty rauhallisempaa vaihetta vuodenvaihteesta lähtien. Silti pelätään, että markkinavoimat iskevät seuraavaksi pulassa olevien EU:n suurten talousmaiden, Espanjan ja Italian, kimppuun.

– Vaikka kriisissä on nyt hieman rauhallisempi vaihe, Euroopan keskuspankin mielestä on kasvatettava Euroopan palomuuria. Näin saamme myös Euroopan ulkopuoliset maat auttamaan meitä Kansainvälisen valuuttarahaston kautta, totesi Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Jörg Asmussen.

Suomi taipunee kasvattamaan palomuuria

Myös talouskomissaari Rehn nosti Saariselällä esiin tarpeen kasata lisää tiiliä Euroopan palomuuriin eli kasvattaa kriisirahastoa. Tätä hätäkassaa käytetään, jos markkinat hyökkäävät jonkin euromaan kimpuun. Komissio haluaisi saada siihen yli 900 miljardia, jotta markkinat eivät lähtisi iskuja edes yrittämään.

– Olen luottavainen siihen, että asiasta syntyy ensi viikolla hyvä kompromissi Kööpenhaminassa, Rehn totesi.

Suomi ja Saksa ovat olleet haluttomia korottamaan rahastoa aiemmin sovitusta 500 miljardista. Mitä todennäköisimmin ne kuitenkin taipuvat asiassa, ja nykyisen tilapäisen hätäkassan 250 miljardia lisätään pysyvän kassan 500 miljardiin. Summa jäänee silti kauas komission haaveilemasta.

– Kuinka suuri tämä rahasto on, siitä käydään vielä keskustelua. Hallitus ei ole vielä lopullisesti lyönyt lukkoon omaa kantaansa, totesi pääministeri Jyrki Katainen.

Saariselän ideariihi jatkuu huomiseen.

Katso Anne Sjöholmin juttu (Seitsemän uutiset 24.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.