Mainos

Porokolareista miljoonavahingot vuodessa

Porokolareista aiheutuu yli miljoonan euron vahingot vuosittain. Teidensuolaus on suurin syy kolareihin. Tiehallinto esittää keinoksi poroaitaa.

Suomen porokolarialueilla peltiä rytisee vuosittain miljoonan euron edestä. Tiehallinon mukaan on vain yksi keino miten onnettomuudet voidaan välttää.

- Jos halutaan, että ei tule kolareita, niin pitäs estää porojen tielletulo liikenteen sekaan. Yksi vaihtoehto on esimerkiksi aitaaminen tai joku vastaava että porot eivät ole liikenteen seassa, tiemestari Esa Tauriainen kertoo.

Poromiehillä on asiasta oma näkemyksensä. - No kyllä näitä on viety ja viijään muualle ja koitetaan sillä houkutella pois tältä alueelta, mutta se ei täydellisesti onnistu, koska ne on oppinut tulemaan tälle alueelle ja eikä me kaikkia voida ruokkia tuonne sanotaan kymmenien kilometrien päähän, poroisäntä Urpo Paavola kertoo.

Liukkauden torjunnassa käytettävä suola houkuttelee tielle poroja magneetin lailla. - Kymmeniä kilometrejä pitkä alue ja siihen pannaan tonnikaupalla tuota suolaa, niin totta kai se houkuttelee ohikulkevia poroja, Paavola kertoo.

Tiensuolaus onkin suurin syy porokolareiden syntyyn. Suolan käyttöä on nyt vähennetty 5 prosenttia vuodessa. Yksi keino on laittaa nuolukiviä ruokintapaikoille ja näin tyydyttää porojen suolan tarvetta. Samalla vähenisivät myös porot teiden varsilta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.