Pormestari Vartiainen: Pääkaupunkiseudulla on koronatartuntoja yhtä paljon kuin viime kevään epidemiahuipun aikana – työterveyshuolto tulossa mukaan rokottamiseen

Uimahallit, museot, kaupungin tilaisuudet - tässä ovat Helsingin kaupungin koronapassiohjeet 3:20
Uimahallit, museot, kaupungin tilaisuudet - tässä ovat Helsingin kaupungin koronapassiohjeet.

Helsingin pormestarin Juhana Vartiaisen mukaan pääkaupunkiseudun koronatilanne on tällä hetkellä vakava. Työterveyshuolto halutaan rokottamiseen mukaan mahdollisimman pian, ja järjestelyt ovat hyvässä vauhdissa.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Juhana Vartiaisen mukaan Helsingissä koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on nyt 501. Kaksi viikkoa aiemmin luku oli 374. Suunta on siis nousujohteinen.

Vartiaisen mukaan tartuntoja tulee nyt esiin yhtä paljon kuin viime kevään epidemiahuipun aikana.

– Epidemiatilanne on vaikea. Vaikuttaa lisäksi vahvasti siltä, että omikronvariantin osuus on nousussa Helsingissäkin.

Vartiainen huomauttaa, että tartuntoja ei tule edes esiin niin paljon kuin ennen koska testaaminen on vähentynyt.

 – Myös sairaalahoidon tarve on pysynyt valittavasti liian korkealla tasolla. Luvut ovat pysyneet kuitenkin tasaisina viime viikkoina.

Vartiainen korostaa sitä, että rokotukset ovat paras suoja vakavaa tautia vastaan. Hän haastaa erityisesti nuoret rokottautumaan.

Vartiainen kertoo, että sote-henkilöstön rokotepakko on tulossa pian.

Työterveys halutaan mukaan rokottamiseen

Kolmannet rokotukset laajenevat Vartiaisen mukaan asteittain. Niitä annetaan nyt muun muassa 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmäläisille.

Rokotusväliä on lyhennetty niin, että kolmannen rokotuksen voi saada, kun toisesta rokotuksesta on kulunut viisi kuukautta.

– Alle 60-vuotiiden rokotukset aloitetaan Helsingissä mahdollisimman nopeasti, viimeistään tammikuussa. Edetään vanhemmista ikäryhmistä nuorimpaan, kuten edellistenkin rokotusannosten kanssa.

Ajanvarausta porrastetaan Vartiaisen mukaan tammikuun loppuun muuten tulevan ruuhkan takia. Helsinki tiedottaa kansalaisilleen heti, kun ajanvaraus kullekin ikäryhmälle aukeaa.

Helsingin intressi on Vartiaisen mukaan saada työterveyshuolto rokotuksiin mukaan. Pääkaupunkiseudun kunnissa valmistelutyöt ovat parhaillaan käynnissä, ja tavoite on saada asia järjestetyksi mahdollisimman pian.

Jouluostoksille maskin kanssa

Pääkaupunkiseudulla on palattu laajaan maskisuositukseen. Vartiainen toteaa, että kaikkien 12-vuotta vanhempien on käytettävä maskia tietyissä tilanteissa ja paikoissa.

– Maskin käytön painoarvo on erittäin merkittävä nyt, kun uusi omikronvariantti leviää. Toivon todella että suositusta noudatetaan.

– Pidetään huolta siitä, että jouluostoksillakin voidaan asioida mahdollisimman terveysturvallisesti.

Koronarajoitukset kiristyvät Norjassa - MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo, miten rajoitukset on otettu vastaan 3:45
Koronarajoitukset kiristyvät Norjassa – MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo, miten rajoitukset on otettu vastaan

Lue myös:

    Uusimmat