Mainos

Pommi tappoi ainakin 14 Jerusalemissa

Ainakin 14 ihmistä sai tänään surmansa, kun kaksi pommia räjähti torilla Jerusalemin länsiosassa. Loukkaantuneita on 157, joista viiden tila oli illalla kriittinen. Pommi-iskujen tekijäksi on ilmoittautunut Lähi-idän rauhanprosessia vastustava ääri-islamilainen Hamas-järjestö.

Ryhmä ilmoittautui syylliseksi eräälle kansainväliselle uutistoimistolle lähettämässään lehtisessä, jossa Israelia vaaditaan vapauttamaan kaikki palestiinalaisvangit, mm. Hamasin perustajan Sheikki Ahmed Yassinin, sunnuntaihin kello 21:een mennessä.

Hamas-lähteiden mukaan eräs ryhmän osasto räjäytti pommit kostoksi siitä, että juutalainen nainen oli liimannut Hebronin kauppojen edustoihin julisteita, joissa profeetta Muhammed kuvattiin sikana.

Isku oli myös kosto israelilaisen tiedelehden kloonausta koskevasta valokuvasta, jossa Neitsyt Marialla oli lehmän pää. Tämä suututti kristittyjä palestiinalaisia, lähteet sanoivat.

Uhrit siviilejä

Pommit räjähtivät muutaman sekunnin välein Mahane Yehudan torilla alkuiltapäivästä, jolloin tori oli täynnä ihmisiä. Silminnäkijät kuvasivat pommien aiheuttamaa tuhoa hirvittäväksi.

Aluksi ilmoitettiin, että 18 ihmistä on saanut surmansa, mutta poliisi korjasi luvun myöhemmin 13:ksi ja illalla 14:ksi. Poliisin mukaan kyseessä oli itsemurhaisku. Surmansa saaneiden joukossa olivat pommien kaksi räjäyttäjää.

Israelin turvallisuuspoliisiin Shin Bethin edustajien mukaan liikemiehiksi naamioituneet terroristit olivat kuljettaneet salkuissa kaksi 10 kilon pommia rinnakkaisille torikaduille. Poliisin mukaan tekijät kuljettivat pommit torin viereisille kaduille noin 40 metrin päähän toisistaan.
-Kuulin kaksi voimakasta räjähdystä ja sitten näin ruumiinosia lentämässä ilmassa, kertoi yksi räjähdyksen silminnäkijöistä.

Pommi-iskut tehtiin vain päivää ennen kuin Yhdysvaltain lähettilään Dennis Rossin oli määrä neuvotella Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa Lähi-idän rauhanprosessin elvyttämisestä. Valkoisen talon edustaja ilmoitti myöhemmin, että Rossin matka on siirretty "sopivampaan ajankohtaan".

Israelin poliisijohtaja Assaf Hefetz ilmoitti, poliisi on sulkenut Länsirannan ja Gazan alueet estääkseen palestiinalaisten pääsyn juutalaisvaltion puolelle. Israelilaisia kokoontui myöhemmin päivällä tapahtumapaikan läheisyyteen huutamaan "Kuolema arabeille!".

Netanyahu kriisikokoukseen

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu peruutti tänään kaikki tapaamisensa ja vetäytyi kriisineuvotteluihin puolustus- ja ulkoministeriensä kanssa. Kyseessä on Israelin pahin terrori-isku Netanyahun runsaan vuoden kestäneellä virkakaudella.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat soitti heti tänään Netanyahulle ja Israelin presidentille Ezer Weizmanille ja esitti heille surunvalittelunsa tapahtuneen johdosta.
-Tuomitsen täysin tämän terroriteon, joka oli suunnattu rauhanprosessia vastaan, palestiinalaisia vastaan ja israelilaisia vastaan, Arafat sanoi televisiohaastattelussa.

Pääministeri Netanyahu torjui kuitenkin edustajansa mukaan Arafatin surunvalittelut sanoen, etteivät valittelut riitä vaan Arafatin on tehtävä kovemmin työtä terrorismin torjumiseksi.

Pommi-isku vavisutti Israelia viimeksi maaliskuussa, jolloin kolme ihmistä sai surmansa Tel Avivissa tapahtuneessa räjähdyksessä. Isku tehtiin kolme päivää sen jälkeen, kun Israel oli aloittanut kiistanalaisen juutalaissiirtokunnan rakentamisen Itä-Jerusalemiin. Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut ovat olleet kriisissä maaliskuusta lähtien.

Arafatin mukaan lopullista rauhansopimusta koskevat neuvottelut eivät voi jatkua, ennen kuin Israel lopettaa siirtokuntien rakentamisen. Israel puolestaan syyttää palestiinalaisia siitä, etteivät he ole pystyneet täyttämään aiempien rauhansopimusten sitoumuksiaan ja lopettamaan israelilaisia vastaan suunnattuja väkivallantekoja.
(MTV3-STT-Reuter-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.