Mainos

Polttoaineiden hinnankorotuksista miljoonalasku

Polttoaineiden hintojen nousu on tuomassa mittavan lisälaskun kunnille ja valtiolle. Yksin yhteiskunnan maksamien linja-automatkojen kustannukset nousevat vuodessa lähes 50 miljoonaa markkaa. Myös taksien taksoja ollaan pian korottamassa. Lisäkuluja ei ole varattu budjetteihin, joten jopa liikkuvaa poliisia on kehotettu rajoittamaan ajojaan.

Kaukoliikenteen linja-auton tankki imee kolmesataa litraa dieseliä, mutta nyt tankkaaminen on melkein kolmesataa markkaa kalliimpaa kuin vuosi sitten. Bussilippujen hinnat nousevatkin kesäkuun alussa. Yhteiskunta kustantaa mm. koulukuljetuksia ja veronmaksajille tulee tästä vuodessa 45 miljoonan markan lisälasku. Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko sanoo, että sarjalippuihin tuleva kuuden prosentin korotus ei ole riittävä. Taksankorotustarve olisi hänen mielestään ollut yli kahdeksan prosenttia.

Polttoainekulut nostavat myös sairaankuljetusmaksuja ensi kuun alussa. Kelan mukaan sairausvakuutusrahoja kuluu 16 miljoonaa markkaa edellisvuotta enemmän. Sama koskee myös takseja, joilla polttoainelasku on kasvanut vuodessa 100 miljoonaa markkaa. Taksimatkan hintaa korotettiin viimeksi syksyllä. Ensi kuussa liikenneministeriö pohtii uuden korotuksen mahdollisuutta. Taksiliitto toivoo kuutta prosenttia.

Liikkuva poliisi yrittää taistella polttoainekuluja vastaan, sillä turhan ajon välttämisestä on annettu ohjeet. Suomen Rahatiedon laskelmien mukaan poliisin polttoainelaskuun tulee vuositasolla lisäystä 5-10 miljoonaa markkaa.

Kuntienkaan polttoainekuluihin ei ole luvassa mitään ylimääräisiä valtionapuja. Tavallisen autoilijan bensalasku nousee tänä vuonna 4000 markkaa. Se syö palkansaajan tupokorotukset. Samalla kuljetuskustannusten nousu kohottaa kaikkia hintoja.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.