Pöllöraati: Häkkänen astui pahasti Orpon varpaille – "Avoin sodanjulistus"

Pöllöraati: Kenestä presidentti - RKP, hallitus ja rasismi 10:43
Pöllöraati: Presidentiksi mielivä Häkkänen astui Orpon varpaille

Presidentinvaalit koittavat noin puolen vuoden päästä, mutta kokoomus ei ole vielä asettanut omaa ehdokastaan. Pöllöraadissa pohdittiin, mitä mahdollinen kilpailuasetelma Antti Häkkäsen ja pääministeri Petteri Orpon todennäköisenä suosikkina pidetyn Alexander Stubbin välillä merkitsisi. 

Puolustusministeri Antti Häkkänen kertoi elokuun alussa harkitsevansa vakavasti kokoomuksen presidenttiehdokkuutta. Pöllöraadin mielestä ilmoitus sai aikaan sekavan tilanteen.

– Kun tiedetään, että Petteri Orpon mahdollinen ehdokas on kuitenkin Alexander Stubb, niin väistämättä tulee kuva, että nyt astutaan aika pahasti pääministerin varpaille, Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Juha Ristamäki sanoo.

Verden päätoimittaja Leena Brandt ihmettelee, onko todella niin, ettei Häkkänen ole keskustellut asiasta etukäteen Orpon kanssa.

– Tilanne on todella aika erikoinen. Sattumalta silmiini osui vanha otsikko puolentoista vuoden takaa, jossa todettiin, että kokoomuksen pakka koskien presidenttipeliä on sekaisin. Tuntuu vähän siltä, että se on edelleen, ellei enemmänkin sekaisin, Brandt sanoo.

"Valitkaa nyt joku"

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki arvioi Orpon sanan painavan kokoomuksen ehdokasvalinnassa melko paljon.

– Luulen, että tämä tilanne yritetään hoitaa jotenkin sisäsiististi, poissa julkisuudesta, Lehtimäki arvioi.

Kokoomuksen ehdokastilanteesta saataneen lisätietoa ensi viikolla.

– Itse ensin tulkitsin Häkkäsen viime viikon ulostulon niin, että se tarkoittaisi, että Stubb olisi kieltäytymässä tai hannaisi ehdokkuutta vastaan. Mutta ilmeisesti siellä nyt sitten on vähän sisäistä kissanhännän vetoa, että kumpi, Lehtimäki toteaa.

Lehtimäki arvelee, että Stubb ei lähde mittaamaan kannatustaan toista kokoomuslaista ehdokasta vastaan, jos tilanne siihen asti menisi.

– Ja kun tätä hallitusta ja kokoomuksen johtajuuttakin pohditaan, niin ehkä puolue ei nyt tässä kohtaa tällaista sisäistä jäsenvaalia tarvitse. Että valitkaa nyt joku, Lehtimäki sanoo.

– Yritin muistella, milloin olisi ollut sellainen tilanne, että juuri nimetty ministeri olisi asettunut tällaisessa kysymyksessä pääministerin tahtoa vastaan, niin ei heti tullut mieleen. Jos Orpo oikeasti haluaa Stubbin ehdolle, niin olisihan se aika tavatonta, jos Häkkänen vie sen siitä huolimatta esivaaliin, jolloin Stubb ei enää ole ehdolla. Kyllä se on avoin sodanjulistus puheenjohtajalle, Ristamäki lisää.

– Oli Häkkäsen esiintulokin aikamoinen läpsäytys. Ainakin näpäytys sormille, jos ei muuta, Brandt toteaa.

Stubb vetoaisi liberaalimpaan äänestäjäjoukkoon?

Ristamäen mukaan Stubbin tiedetään harkinneen presidentinvaaliehdokkuutta jo pidempään, mutta hänen silmissään siintää todennäköisesti myös mahdollinen EU-komissaarin paikka. 

– Se voi olla hänelle jopa mieluisampi tehtävä, Ristamäki arvioi.

Jos Stubbin ja Häkkäsen välille todella muodostuisi kilpailuasetelma, Stubb todennäköisesti vetoaisi liberaalimpaan äänestäjäkuntaan kuin Häkkänen.

– Siihen varmaan Häkkäsen porukka yrittää iskeä, että Stubb on ikään kuin liian liberaali. Jos kokoomuksen ehdokas pääsisi toiselle kierrokselle, niin sitten pitäisi saada keskustalaisten ja perussuomalaisten äänet, ja sille porukalle Stubb on liian liberaali, Ristamäki selittää.

Lue myös:

    Uusimmat