Pöllöraati arvioi mahdolliset presidenttiehdokkaat: "Kärkiehdokkaat tekevät pesäeroa likaiseen puoluepolitiikkaan"

Pöllöraati: Pekka Haavisto pisti vauhtia presidenttipeliin 10:10
Katso videolta, miten Pöllöraati kommentoi tulevia presidentinvaaleja

Presidentinvaaleihin on aikaa enää reilu puoli vuotta. Huomenta Suomen Pöllöraadin mukaan erot ehdokkaiden välillä tulevat tasoittumaan, mutta mustia hevosia presidenttikisassa tuskin nähdään.  

Presidenttiehdokkaiksi on toistaiseksi ilmoittautunut Liike Nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo sekä eilen ehdokkuudestaan ilmoittanut Pekka Haavisto. Haavisto on ehdokkaana valitsijayhdistyksen kautta. Hän on toistaiseksi ollut mielipidekyselyiden suosituin seuraavaksi presidentiksi.  

Onhan Haavisto mielettömän suosittu tällä hetkellä, Ylen Politiikkaradion politiikantoimittaja Linda Pelkonen arvioi. 

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki uskoo, että Haaviston etumatka tulee tasoittumaan, kun uusia ehdokkaita ilmoittautuu. 

Kesän aikana, varmaankin juhannuksen jälkeen tulee Olli Rehnin ilmoitus, Lehtimäki sanoo.  

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen on yhtä mieltä siitä, että Olli Rehn on lähdössä mukaan kisaan. Hänen mukaansa Rehniä saattavat kuitenkin vielä pidätellä Euroopan keskuspankin kautta tulevat velvoitteet.

Onko presidenttiehdokkuus valitsijayhdistyksen kautta uusi ajan henki?

Lehtimäen mukaan myös Olli Rehnin ehdokkuuden taustalla on todennäköisesti valitsijayhdistys. Pöllöraadissa uskotaankin, että henkilöillä on presidentinvaalissa suuri merkitys. 

Haavisto ja Rehn ovat selvästi suositumpia kuin heidän puolueensa, Pelkonen sanoo. 

Kemppaisen mukaan on merkillepantavaa, että Pekka Haavisto halusi tehdä ilmoituksensa ehdokkuudesta ennen Vihreiden puoluekokousta tulevana viikonloppuna. 

Hän ikään kuin teki tässä eroa Vihreisiin, ja samalla hän on tehokkaasti häivyttänyt vihreän värin tässä ulkoministerin tehtävässä, Kemppainen sanoo. 

Lehtimäen mukaan kertoo poliittisen järjestelmämme vetovoimasta, jos valtaosa kärkiehdokkaista haluaa tehdä pesäeroa likaiseen puoluepolitiikkaan.

Kyllä sekin on jonkunlainen ajan ilmiö, Eeva Lehtimäki sanoo. 

Suosituimpien puolueiden ehdokkaat eivät ole ilmoittautuneet

Sen enempää Kokoomuksella kuin SDP:lläkään ei ole toistaiseksi presidenttiehdokasta. 

Kokoomukseen ehdokkaaksi on väläytelty Alexander Stubbia ja SDP:n ehdokkaaksi Jutta Urpilaista. Kummankaan halukkuudesta presidentiksi ei kuitenkaan ole varmuutta. 

Jos SDP:n ehdokas ei ole Jutta Urpilainen, niin kuka se sitten voisi olla?, Lehtimäki pohtii. 

Kemppaisen mielestä on epätodennäköistä, että presidenttikisassa nähtäisiin yllättäviä ”mustia hevosia”.

Kokoomuslaisia itseäänkin harmittaa, koska tämä on tärkeä tehtävä ja he eivät ikään kuin pääse tässä liikkeelle, Kemppainen sanoo. 

Perussuomalaisten ehdokkaana Pöllöraati pitää todennäköisimmin Jussi Halla-ahoa. Myös Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mahdollista ehdokkuutta on väläytelty pitkin matkaa, mutta hänkään ei ole ainakaan toistaiseksi ilmoittautunut kisaan. 

Jos ajatellaan vakavasti, että haetaan kokenutta ulkopolitiikan osaajaa, niin Mika Aaltolalta puuttuu tämä raadollisen politiikan osaaminen, Lehtimäki arvioi. 

Linda Pelkosen mielestä Aaltola on toistaiseksi päässyt helpolla, sillä häneltä kysytään yleensä omaan substanssiosaamiseen liittyvistä kysymyksistä. 

Mehän emme tiedä, mikä hänen poliittinen linjansa on, Pelkonen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat