Onko Mika Aaltolalla mahdollisuutta presidenttikisassa? "Hän on pokkamiesten kuningas"

Rosa Meriläinen: Katsoin suu auki Aaltolan uskoa omaan ylivertaisuuteensa 0:33
Rosa Meriläinen: Katsoin suu auki Aaltolan uskoa omaan ylivertaisuuteensa

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan ilmoittautuminen presidenttikisaan kirittää myös niitä puolueita, joiden ehdokas ei ole vielä valittu. Näin arvioi Huomenta Suomen Pöllöraadin osallistujajoukko.

Politiikan toimittaja Jari Korkki toteaa, että Aaltolan ilmoituksen myötä vatulointi asian ympärillä päättyi. Korkki muistuttaa, että eduskuntavaaleissa kokoomus piti Aaltolalle niin sanotusti paikkaa auki pitkään, mutta Aaltola ei lopulta lähtenyt ehdokkaaksi.

– Kuvio alkaa selkiintymään, ja se pakottaa ennemmin tai myöhemmin myös kokoomuksen ja SDP:n tekemään omia ratkaisujaan. Jos Aaltola olisi mennyt eduskuntavaaleissa kokoomuksen ehdokkaana läpi, niin nythän tätä keskustelua ei tarvitsisi käydä.

Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen puolestaan kertoo koko presidenttikisan hauskuuden ja "meemikelpoisuuden" lisääntyneen Aaltolan päätöksen myötä merkittävästi.

– Katsoin eilistä Aaltolan tiedotustilaisuutta onnellisena suu auki. Hän on pokkamiesten kuningas. 

– Syvä usko omaan ylivertaisuuteensa ja kun löytyy tietoa, rohkeutta ja näkemystä ja on huomannut, ettei tätä muilta tätä löydy, niin siksi häntä tarvittiin, Meriläinen purkaa Aaltolan puheesta syntynyttä vaikutelmaa Aaltolan omasta tilannekuvasta.

– Kovin paljon ei tarvitse edes käyttää mielikuvitusta, kun tulee yksi ainoa toinen ehdokas, joka on yhtä ylivertainen, siis peiliin katsottuna, eli Paavo Väyrynen, Jari Korkki veistelee.

Kokoomuksen yllätys

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen pitää torstaita merkittävänä päivänä koko presidenttipelin kannalta. Aaltolan ilmoituksen lisäksi kokoomuksen kansanedustaja, puolustusministeri Antti Häkkänenkertoi harkitsevansa ehdokkuutta.

– Pitäisin tätä pienenä pommina, sillä Alexander Stubbillahan on spekuloitu pitkään, Ahtiainen sanoo.  

– Eikä se vieläkään ole mahdotonta, että hän vielä ilmoittautuisi mukaan, jos kokoomus haluaa jäsenäänestyksen tai vastaavan, mutta joka tapauksessa Häkkänen on nyt kokoomuksen ykkösnimi.

Ahtiainen muistuttaa, että yleensä poliitikon viesti, jossa tämä kertoo pyynnöistä asettua ehdolle ja siitä, että ehdokkuus on harkinnassa, tarkoittaa henkilön käytännössä lähtevän mukaan kisaan.

Rosa Meriläinen uskoo Aaltolan kirittäneen myös keskustan askelta, sillä keskusta ilmoitti torstaina asettuvansa kansanliikkeen kautta ehdolle pyrkivän Olli Rehnin taakse. Meriläisen mukaan tällä tapaa keskusta pääse Aaltolan kanssa niin sanotusti saman päivän uutisiin.

Meriläinen uskoo, että eniten tämänhetkisestä tilanteesta voisi hyötyä SDP:n Jutta Urpilainen, joka on niin ikään ilmaissut harkitsevansa ehdokkuutta.

– Yleismiellyttäviä porvariehdokkaita on aika paljon ja sukupuolikin vaikuttaa. Urpilaisen on yhä helpompi erottua, kun Aaltola syö ehkä toisentyyppisiä ääniä.

– Naiselle on tilaisuus ilman muuta, tämä tilanne suorastaan huutaa naisehdokasta, Jari Korkki puolestaan arvioi.

Ilkka Ahtiainen uskoo, että lähiviikkojen aikana ehdokasasettelussa nähdään nopeita liikkeitä, sillä jo ehdokkaaksi asettuneet saavat mediahuomiota. 

Jari Korkki nostaa lisäksi esiin, että valitsijayhdistyksen kautta ehdolla asettuvat joutuvat keräämään 20 000 kannattajakorttia, mikä ei ole helppo tehtävä verrattuna puolueisiin, jotka voivat vain asettaa ehdokkaan käytännössä nuijaa kopauttamalla.

Mikä ratkaisee kisan?

Jari Korkki uskoo, että presidentinvaalit voittaa se ehdokas, joka äänestäjien mielestä pystyy muuttuneessa maailmantilanteessa parhaiten hoitamaan tehtävän.

– Eikä mikään viittaa siihen, että kovin paljon helpompia aikoja olisi tulossa. 

Päätoimittaja Ilkka Ahtiainen puolestaan uskoo, että mielipidemittauksilla voi olla erittäin suuri vaikutus, jos ehdokkaiden välinen kannatusero on kovin pieni alkumatkalla.

– Kun vaalit lähestyvät, ihmiset alkavat miettiä, kenet oikeasti haluavat toiselle kierrokselle ja voi olla, että voittajan vankkureihin hyppääminen lisääntyy.

Rosa Meriläisen resepti presidentinvaalien voittoon on simppeli.

– Ehdokasasetelma ja mielikuvat ratkaisevat nämä vaalit.

Mikä ratkaisee tulevien presidentinvaalien voittajan? Näin arvioi Pöllöraati 1:02
Mikä ratkaisee tulevien presidentinvaalien voittajan? Näin arvioi Pöllöraati

Pöllöraati: Presidenttipeli käy kuumana 10:46
Katso myös koko Pöllöraadin keskustelu: Presidenttipeli käy kuumana.

Lue myös:

    Uusimmat