Presidenttikisasta on tulossa poikkeuksellisen kiinnostava ja tasainen – näin Pöllöraati arvioi kärkiehdokkaat

Pöllöraati: Presidenttipelin nappulamäärä kasvaa 10:40
Katso video: Presidenttipelin nappulamäärä kasvaa.

Presidenttipeli sai uuden nappulan tällä viikolla, kun Alexander Stubb suostui Petteri Orpon pyyntöön lähteä kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi

Journalistin päätoimittaja Maria Petterson pohtii Huomenta Suomen Pöllöraadissa, että luvassa on mielenkiintoinen presidenttikisa.

– Kaiken kaikkiaan näin politiikan penkkiurheilijalle tämä on hyvin mielenkiintoista, koska edelliset presidentinvaalithan olivat hirvittävän tylsät. Kaikki tiesivät lopputuloksen. Odotettiin vain, meneekö Sale (Sauli Niinistö) läpi ensimmäisellä vai toisella kierroksella. Mutta nyt näyttää siltä, että tulee ihan kiinnostavatkin kamppailut, Petterson toteaa.

Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Juha Ristamäki komppaa, että tällä kertaa on tulossa poikkeuksellisen kiinnostava vaali. 

– Tätä Stubbin esiinmarssia väritti tietysti myös Antti Häkkäsen tietynlainen esiintulo, joka hermostutti puoluejohdon ja tuli tällainen välishow siihen.

Ristamäki toteaa ehdokkaiden olevan tasaväkisiä. Hänen mukaansa on kiinnostava nähdä, kuka nousee toiselle kierrokselle todennäköisesti vihreiden Pekka Haaviston kanssa.

MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihumin mukaan tapahtumien ennustaminen on nyt erittäin vaikeaa.

– Hevoset alkaa pikkuhiljaa olla ajettuna asemiin. On hyvin tasainen porukka. Mielenkiintoista on myös se, että tällä hetkellä kahdella päähallituspuolueella on ehdokkaat, jotka ovat aivan kuin yö ja päivä. Alexander Stubb ja Jussi Halla-aho. Se, mitä heidän välillään saattaa presidentinvaalikeskustelussa kipinöidä, niin on mielenkiintoista nähdä, leviävätkö keskustelut sitten myös hallituspolitiikan puolelle. 

Pettersonin mukaan Stubb on palannut politiikkaan nyt aivan uudella draivilla.

– Hänhän oli Suomeen selvästi aika väsynyt silloin lähtiessään täältä, mutta nyt tämä on erilainen Stubb. Hän on huumorintajuinen, hänessä on virtaa ja hän on selvästi halukas.

Pettersonin mukaan Stubb vaikuttaa jopa liian energiseltä, kun ajattelee jäykähköä presidentti-instituutiota.

– Presidentti-instituutiolle Stubb voisi tehdä hyvää, mutta presidentti-instituutio ei välttämättä tee hyvää Stubbille.

Petterson kiittelee Stubbin kantaa, jossa hän on puolustanut vapaan median toimintaa, vaikka hän ei itse ole päässyt helpolla median kanssa.

"Aaltola ja Halla-aho hieman radikaalimpia"

Ristamäen mukaan Ulkopoliittisen instituutin johdosta tunnetuksi tullut Mika Aaltola ja Halla-aho pyrkivät olemaan hieman radikaalimpia ja vielä tiukempia Venäjää kohtaan kuin perinteisempien puolueiden ehdokkaat.

– Se nähdään, arvostaako kansa edelleen sellaista tolkun politiikkaa vai pikkaisen radikaalimpaa. Uskon, että enemmän Suomen kansa on ajatusmaailmaltaan enemmän rauhallisen konservatiivisen tolkun porukkaa kuitenkin, että tuskin se radikaalimpi linja vetää niin hyvin, Ristamäki pohtii.

Neihum toteaa, että Stubbin ja hänen taustajoukkojensa haasteena on Stubbin maine ylimielisenä hahmona.

– Ylimielisyyttä on kuitenkin huomattavasti helpompi maskeerata piiloon ja karsia kuin vaikkapa keskustan Olli Rehnin ongelmaa, eli sitä, että häntä pidetään tylsänä ja harmaana.

Meneekö demareilta ääniä vihreiden kirstuun?

Ristamäki arvelee, että monet demarit tulevat puolestaan äänestämään vihreiden Haavistoa ensimmäisellä kierroksella. Ristamäki kritisoi Jutta Urpilaisen "vetkuttelua", ennen kuin hän ilmoittaa ehdokkuudestaan. Ristamäki toteaa, että demareiden ykkösehdokas olisi ollut Sanna Marin, mutta hän ei kisaan lähde.

Neihum huomauttaa, että monissa presidentinvaaleissa on käynyt niin, että ennakkosuosikit hiipuvat kisan edetessä.

Lue myös:

    Uusimmat